13.07.2009 16:20
Люди з найближчого довіреного оточення Еханурова - Ігор Монтрезор, Валерій Яcюк та Леонід Кальніченко, за його наказом фактично рейдерським шляхом, використовуючи спецназ захопили підприємство ДП МОУ «УАТК», з метою реалізації плану по його знищенню та розпродажу. На балансі цього підприємства знаходяться фонди вартістю близько 200 млн. грн. Після заборони Уряду реалізації військового майна, реалізація фондів державних підприємств МО це єдина можливість для високопосадовців «добре заробити». Команда Еханурова заради наживи свідомо, не зупиняючись не перед чим, йде на відверті злочини, а тих, хто стає їм на заваді, використовуючи своє службове положення, прибирають з дороги.

Директора ДП МОУ «УАТК» В. Попова було звільнено з посади згідно з наказом Міністерства оборони України № 147 від 2 квітня 2009 року. Як стверджує посадовець, звільнення було безпідставним і незаконним, оскільки в той час він знаходився на лікарняному. Крім того, за його інформацією, звільнення відбувалось з протиправним застосуванням підрозділу спеціального призначення - військової частини А0952 (розташованої у м. Васильків). Відповідно до керівних документів, цей підрозділ застосовується виключно у протидії диверсійним проявам і терористичним актам на військових об'єктах. В той же час, вказаний підрозділ було застосовано у мирний час, проти цивільного населення і з використанням спеціальних засобів.

Замість звільненого В. Попова на посаду директора ДП МОУ «УАТК» було призначено Леоніда Кальніченка, колишнього генерального директора Київського заводу алюмінієвих будівельних конструкцій. Л.Кальніченка вважають людиною, близькою до міністра оборони Ю.Єханурова (він був його першим заступником, в той час, коли Єхануров обіймав посаду голови фонду Держмайна України), а також пов’язують з нинішнім заступником Міністра оборони Ігорем Монтрезором.

«Аналіз дій Юрія Єханурова і його команди на керівних посадах в Міноборони стосовно ДП МОУ «УАТК» та інших профільних держпідприємств, схиляє до висновку, що вони були спрямовані на заміщення керівників «своїми людьми», незалежно від результатів діяльності підприємств», стверджує Попов.

За його словами, «у випадку з ДП МОУ «УАТК» заступником Міністра оборони Монтрезором на посаду Президента ДП МОУ «УАТК» було поставлено людину з метою фактичного розпродажу підприємства. 22 червня 2009 року на Українській універсальній товарній біржі новим керівництвом ДП МОУ «УАТК» було продано 49 авіадвигунів на підставі недійсного акту оцінки, за цінами, що вдвічі нижче за реальні, чим державі завдано збитків на суму 10 000 000 грн. Вказана угода вже опротестована Військовою прокуратурою центрального регіону». Зараз справа знаходиться у суді.

«Для реалізації схеми по розкраданню державного майна Кальніченко, який до речі, навіть не має спеціальної авіаційної освіти, виготовив підробну печатку. Він звільнив з роботи всіх пілотів, техніків, інший персонал, що безпосередньо обслуговує літаки. Після приходу нового президента жоден літак підприємства не літає. Крім того, створюються штучні борги перед приватними структурами. Як бачимо, не дивлячись на те, що Еханурова звільнено, започатковані його командою схеми розкрадання продовжують працювати», зазначив В.Попов.

Рішення суду, згідно з яким поновлено на посаді Президента Державного підприємства Міністерства оборони України «Українська авіаційна транспортна компанія» (ДП МОУ «УАТК») Віталія Попова підлягає негайному виконанню. В той же час, ситуація з поверненням Попова на своє робоче місце ускладнюється тим, що офіс підприємства з невідомих причин охороняється Військовою службою правопорядку, використання якої, відповідно до закону, можливе лише на військових об’єктах та при охороні військового майна, яким державне підприємство не являється.

Складається враження, що люди Еханурова та Монтрезора фактично продовжують керувати Міністерством оборони через «своїх людей», які керують адміністративним, юридичним та департаментом економічної та господарської діяльності.

Постає запитання до Кабінету Міністрів України, нового Міністра оборони, СБУ та Прокуратури: чому продовжується дєрібан державного майна мародерами Еханурова та Монтрезора, а законні рішення судів не виконуються.