16.05.2005 17:58
В редакцию From-UA поступило обращение Степана Гавриша к делегатам и гостям V съезда Ассоциации налогоплательщиков Украины. Предлагаем вашему вниманию полный текст обращения:

"Дорогі друзі!

Асоціація платників податків України, яка була створена за моєю безпосередньою ініціативою та участю у 1998 році, ефективно і достойно виконувала свою громадську місію: формування реального господаря держави -платника податків України.

Влада історично в перехідних демократіях завжди тяжіє до контролю над громадянським суспільством. Тому перетворення Державної податкової адміністрації України із фіскально-адміністративного органу в партнера платників податків, формування нової якості громадянської свідомості самодостатнього і відповідального платника податків України засвідчило, що демократичні процеси в суспільстві на час переходу до політично самодостатньої нації вимагають реальних представницьких суб’єктів, які не контролюються Урядом.

Саме вони мають вести відкритий, чесний та професійний діалог з владою. Цю місію ми свідомо намагались в ці роки взяти на себе. Саме АППУ через законодавчі механізми, відкриту публічну позицію на конференціях, "круглих столах" та громадських слуханнях за участю Уряду робила експертний аналіз та пропозиції до програм і рішень влади во імя платника податків. Ми безпосередньо впливали на ідеологію прийняття державницьких рішень, використовуючи в тому числі і громадські колегії, активно співпрацюючи із Світовою і Європейською асоціаціями платників податків. Наша організація зробила багато для виникнення в Україні національного інвестора, створення справедливих правил гри і якісних соціальних стандартів.

АППУ у 2002 році стала ініціатором створення та заснування Міжнародного комітету платників податків країн Центральної та Східної Європи та Середньої Азії, першим Президентом якого було обрано мене. Таким чином, АППУ цілком виправдано перетворилася на одного із європейських лідерів серед громадських рухів по захисту прав та інтересів платників податків. Одночасно ці інтереси ми захищали і у Верховній Раді України, розробивши і запропонувавши для розгляду законопроекти "Про статус платника податків в Україні", "Про громадський контроль за використанням бюджетних коштів", "Про спрощену систему оподаткування суб’єктів малого та середнього бізнесу", зауваження та пропозиції до проекту Податкового кодексу України тощо.

АППУ постійно розвивалась як незаполітизована структура громадянського суспільства, незважаючи на неодноразові намагання втягнути її у політичну боротьбу та конфлікти. Разом з тим, Асоціації не вдалося уникнути політизованості під час президентських перегонів 2004 року. Цей урок потрібно було взяти у власної історії для того, щоб усвідомити роль і значення Асоціації платників податків України в процесі формування позиції громадськості та суспільної думки.

Наша організація перетворилась на ефективний інститут консолідації громадських ідей у сфері формування нової податкової ідеології України, оскільки саме вона є ключовою для національного розвитку.

Пишаюся, що АППУ стала громадським осередком реалізації ліберальних принципів життя громадянського суспільства, колегіальності і прозорості прийняття рішень, образником лобіювання загальногромадських інтересів.

На жаль, підходячи до свого з'їзду, нам не вдалося зберегти ці єднальні принципи спільності. Влада в особі керівництва ДПА України, в порушення свого конституційного статусу та традицій демократії, грубо втрутилась в життя громадської організації. Використавши страх, амбіції окремих членів Правління, Генеральної дирекції АЛЛУ, керівні чиновники ДПА самі особисто та тиснучи на наших колег, в порушення рішення Ради АЛЛУ від 18.ОЗ.О5р. та розширеного Правління АППУ від 12.04.2005р., шляхом владної сили примусили змінити позицію певних керівників АППУ щодо виборів Президента Асоціації. При цьому вони прямо наголошували на політичній стороні цього питання, що прикінцево стало зрозуміло під час виступу на засіданні Ради АППУ Генерального директора Е.П.Єрмолаєвої. Це ще раз засвідчило, що в Україні влада безпрецедентно розгорнула політичні переслідування і встановлює тотальний контроль над громадянським суспільством. Доказом цьому є намагання Державної податкової адміністрації керувати АППУ поза її Статутом, перетворивши нашу громадську організацію в осередок фіскального органу влади.

АППУ за своєю природою не може бути філією, осередком ДПА України. Скоріше, подібна асоціація завжди у всіх демократіях має бути опозиційною до фіскальних інститутів влади. В іншому статусі вона не потрібна українській громаді. Думаю, що тільки таким чином можна досягти балансу інтересів між владою і платниками податків.

Я вдячний делегатам з’їзду, які в більшості присутніх, тричі поспіль обирали мене Президентом АППУ. Шаную і живу тим часом, що привів мене до служіння працьовитій і добродійній українській громаді платників податків. Маю сили, вміння і честь служити їй і надалі. Але змиритись із ліцедійством і підступом деяких моїх колег, які торгують совістю, не можу. Як не можу не визнати, що від цього часу АППУ стане не тільки відділом ДПА України, але й заручником поза Статутом захопленої влади в Асоціації стануть і мільйони платників податків. Для себе прихожу до гіркого висновку, політичні переслідування посадові особи ДПА, на жаль, перенесли в громадянський сектор - відносно його лідерів.

Схиливши сьогодні перед цим голови і промовчавши, ми цим самим позбавляєм майбутнього одного з лідерів громадянського суспільства — Асоціацію платників податків України, руйнуємо єдину команду однодумців, яка чесно працювала для українців. Зникає прозора, публічна і колегіальна процедура прийняття рішень АППУ. її доля переходить в руки ДПА України і декількох людей, які шляхом обману і поза Статутом АППУ монополізували право на управління нею і перетворюють її у банальну бізнес-структуру.

Я не можу з цим змиритись і вважаю, що проведення з»їзду в таких умовах не може бути легітимним. Як мінімум, без широкого обговорення в регіональних осередках і на статутних органах АППУ всіх питань, включаючи і кандидатуру нового Президента Асоціації. Не хочу потворствувати перетворенню її в "гвинтик", "коліщатко" владної системи. Це моє право як демократа, так і як засновника АППУ, що поклав значну частину життя на розбудову Асоціації.

Тому я не знаходжу в собі моралі і зобов'язання бути на З'їзді. Щоб не свідчити фарсу, який вже підготовлений і зрежисований.
Ви вільні обрати шлях, який буде для вас дорогою до платника податків України. Особисто я завжди буду з вами, якщо цей шлях буде прямим, без манівців і блуду. Бо що може бути краще, як служіння своєму народові.

Бажаю вам честі, відданості нашим ідеалам і процвітання.

Прошу оголосити моє звернення до початку з’їзду.

З повагою і вдячністю
за спільну епоху захисту інтересів
платників податкі України
C.Гавриш