04.08.2010 14:53
Під керівництвом голови облдержадміністрації Юрія Чмиря обласна влада вперше змогла сформувати комплексну систему надходження та використання компенсаційних грошей від ВАТ «Укрнафта», повідомляє прес-служба Сумської ОДА.

Сесія обласної ради затвердила перелік об’єктів інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури області, що будуть фінансуватися за рахунок цільового фонду - коштів ВАТ «Укрнафта».

Перший транш у розмірі 20 мільйонів гривень область очікує вже протягом найближчих трьох днів. Довгоочікувані кошти будуть прозоро і чітко використані за призначенням.

Наразі сформовано список об’єктів із урахуванням потреб галузей господарства та у розрізі кожного району та населеного пункту. Так, нафтові кошти будуть направлені на 6 об’єктів житлово-комунальної сфери, на благоустрій та дороги - 8, освіту - 8, культуру - 14, охорону здоров’я - 2, газо забезпечення - 11, водозабезпечення - 29, теплозабезпечення - 31, електрозабезпечення - 15.

Це значить, що відтепер райони, де здійснюється видобуток нафти та газу, розпочнуть відбудову місцевої інфраструктури.

Незважаючи на те, що на Сумщині добувається понад 50% усієї української нафти, за роки незалежності України вперше підписано довготривалий договір про участь ВАТ «Укрнафта» в економічному та соціальному розвитку Сумської області на 2010 рік. На відміну від Івано-Франківська, Харкова та Полтави Сумщина такі кошти «вибивала» час від часу лише стихійно. Цього року вперше обласна влада змогла закласти систему в отримання та використання компенсаційних грошей, передбачену окремою угодою.

У результаті переговорів голови облдержадміністрації Юрія Чмиря з головою правління ВАТ «Укрнафта» Олексієм Кущем підписано угоду про виділення коштів на розвиток регіону. Відповідні домовленості є конструктивним підходом у вирішенні питань соціально-економічного розвитку міст і районів, де здійснюється видобуток нафти та газу.

Загальна сума коштів, яку обумовила угодою Сумська область складає 150 мільйонів гривень. У серпні в Києві пройде засідання спостережної ради, на якому буде підписано угоду щодо розміру послідуючих траншів для Сумщини.