24.09.2010 16:57
Трудовой коллектив Консорциума «ЕДАПС» предлагает МИД Украины в любой момент предоставить техническую помощь и приступить к внедрению в дипломатических учреждениях МИД централизованной системы по оформлению и выдаче загранпаспортов, сообщает ИА «Наш Продукт».

Трудовой коллектив Консорциума «ЕДАПС» обратился к Министру иностранных дел Украины Константину Грищенко с открытым письмом, в котором просит обратить внимание на ситуацию с выдачей загранпаспортов гражданам Украины, проживающим за рубежом. Несмотря на существование всех необходимых технологий для внедрения централизованной системы оформления паспортов для выезда за границу, в дипломатических учреждениях МИД, проблема остается нерешенной. Гражданам Украины в дипломатических и консульских представительствах Украины за рубежом продолжают выдавать загранпаспорта старого образца (с вклеиваемой фотографией).

Приводим полный текст отрытого письма трудового коллектива Консорциума «ЕДАПС»:

Відкритий лист трудового колективу Консорціуму «ЄДАПС»

Щодо організації централізованої видачі закордонних паспортів громадянам України у консульствах та дипломатичних представництвах держави за кордоном


Пану Грищенку К.І.


Шановний Костянтине Івановичу!


Трудовий колектив Консорціуму «ЄДАПС» звертається до Вас з приводу ситуації, яка склалася із видачею закордонних паспортів громадянам України дипломатичними та консульськими представництвами України за кордоном. Незважаючи на наявність усіх необхідних розробок та технологій для впровадження централізованої системи оформлення паспортів для виїзду за кордон в дипломатичних установах Міністерства закордонних справ України, проблема все ще залишається невирішеною. Громадянам України, що проживають за кордоном, продовжують видавати закордонні паспорти старого зразка (із вклеєною фотографією власника).

На думку трудового колективу Консорціуму «ЄДАПС», така ситуація, шановний Костянтине Івановичу, ускладнює життя та принижує багатьох українців. У зв’язку з тим, що вони не можуть отримати сучасні паспорти, їм доводиться погоджуватися на отримання паспортів старого зразка із вклеєною фотографією.

Це створює негативний імідж України на міжнародній арені: Європейський союз неодноразово наголошував, що для отримання Україною безвізового статусу наша держава повинна відмовитись від застарілих технологій та припинити оформлення проїзних документів з вклеєною фотокарткою. Дуже красномовним є той факт, що інформаційна база INTERPOLмістить 70 000 підробленихпаспортів громадян України для виїзду за кордон з вклеєною фотокарткою. А за інформацією, поширеною у ЗМІ, у деяких регіонах, зокрема - у Придністров’ї, вітчизняні паспорти старого зразка незаконно продають усім бажаючим, що підриває авторитет держави та сприяє розвитку злочинності в інтернаціональних масштабах.

Разом з тим ще в 2008 році Консорціумом «ЄДАПС» спільно з Міністерством внутрішніх справ України проведено роботи з встановлення необхідного обладнання, адаптації програмного забезпечення Державної інформаційної системи (ДІС) та тестового підключення регіонального центру МЗС України до Головного обчислювального центру Державної інформаційної системи МВС України. Що дозволяє розпочинати роботи по розгортанню системи для оформлення закордонного паспорта службами МЗС України як у Києві, так і в закордонних дипломатичних установах.

Крім того, Консорціумом «ЄДАПС» протягом 2008-2009 років було виконано значний обсяг робіт з модифікації програмного забезпечення Державної інформаційної системи, який обумовлений необхідністю надати можливість оформляти паспорт громадянина України для виїзду за кордон громадянам України (у тому числі, які не мають ідентифікаційних номерів або по релігійним міркуванням від них відмовилися).

Через надсучасні канали зв’язку, встановлені Консорціумом «ЄДАПС», дані про заявника паспорта миттєво передаються на Головний обчислювальний центр ДІС, а потім готовий паспорт через міжнародний поштовий зв’язок (FedEx, DHL, UPS) доставляється до відповідної консульської установи України за кордоном протягом 2-3 днів. Виходячи з цього, жодних відмінностей та складностей у роботі центрів по оформленню паспортів в Україні та за її межами (у консульствах та дипломатичних представництвах за кордоном) бути НЕ МОЖЕ. Така практика застосовується всіма розвинутими країнами.

У трудового колективу Консорціуму «ЄДАПС» виникає питання ‑ чому центри з видачі закордонних паспортів за межами України й досі не обладнано?

Нещодавно засоби масової інформації опублікували висловлювання прем’єр-міністра України Миколи Азарова щодо запровадження національних проектів за підтримки інвесторів. Зокрема, 15 вересня 2010 р. на засіданні Уряду у своїй промові він зазначив, що «уряд продовжує роботу над впровадженням національних проектів, але фінансовий ресурс для їх реалізації не може обмежуватись лише державним бюджетом».

Натомість ще в квітні 2010 р. трудовий колектив Консорціуму звертався особисто до Вас з пропозицією надати МЗС України технічну допомогу в сумі 8 000 000 грн., яку раніше МЗСзаявляло як необхідну для встановлення обладнання і комунікацій для повного завершення всіх робіт і забезпечення централізованого порядку паспортизації громадян України за кордоном.

Трудовий колектив Консорціуму «ЄДАПС» повністю підтверджує свою готовність будь-якої миті надати вказану технічну допомогу та приступити до впровадження в дипломатичних установах МЗС України централізованої системи по оформленню і видачі закордонних паспортів.

З щирою повагою, трудовий колектив Консорціуму «ЄДАПС»