30.11.2010 13:24
Першим кроком до компромісу з підприємцями, які страйкують на Майдані Незалежності, має бути жорстка гарантія Президента, що представників малого бізнесу, якщо вони справно платитимуть податки і збори, не обтяжуватимуть перевірками та поборами.

Про це у понеділок, 29 листопада, в ефірі ТРК «Київ», заявив лідер партії «Народна влада» Йосип Вінський.

«В малого бізнесу сьогодні - колосальна ступінь недовіри до державних органів. Більшість підприємців були б готові платити єдиний податок, якби була гарантія, що їм крім того не прийдеться платити різні побори. Бо, окрім податкової, до них ще може прийти з перевіркою пожежник, міліціонер, санстанція та інші. Тому я вважаю, що першим кроком до компромісу зі страйкарями має бути жорстка гарантія Президента, що відтепер ці служби не зможуть неправомірно вимагати якихось додаткових виплат», - заявив Йосип Вінський.

Він зауважив, що в дев’яності роки в Україні відбувались масові скорочення і був дефіцит робочих місць, держава дала можливість людям заробляти самим. І це було вірно. Підприємцям дали можливість платити єдиний податок - до 200 грн. Хоча тоді один долар коштував три гривні, а зараз - майже вісім. «У цій системі досі не проводили навіть індексації», - наголосив лідер партії «Народна влада».

«Багато людей прикриваються спрощеною системою і взагалі не платять податків. Мільйони найнятих ними працівників не отримують ніякого соціального захисту: відпустки, лікарняних, відрахування до пенсійного фонду тощо. Я - як євросоціаліст, вважаю, що це - не справедливо», - сказав Й. Вінський.

З його слів, нині державний сектор несе колосальне бюджетне навантаження, в той час, коли спрощенці платять мізер. Йосип Вінський пригадує, що за часів його роботи міністром транспорту, зі ста гривень доходів підприємств Мінстрансу, вони в середньому сплачували 27, 5 грн податків та соціальних платежів.

Тому, на його переконання, недопустимо, що середній та великий бізнес уникає оподаткування, використовуючи спрощену систему. Натомість деякі сегменти дрібного бізнесу потрібно взагалі звільнити від податку.

«Я вважаю, що спрощена система має бути, перш за все, для підприємців, які виробляють реальні послуги і товари. Якщо підприємець робить пам’ятники з граніту своїми руками, якщо він вирощує ягоди і сам продає, ремонтує телевізори чи пилососи, то для подібних категорій має бути взагалі умовна ставка оподаткування. Тут можна легко порахувати, скільки продукції протягом місяця підприємець виготовляє. Там навіть не треба касових апаратів, - вважає Й. Вінський. - Якщо ж підприємець винаймає працівників, то він має їм платити по відомості та робити всі відрахування від їхньої зарплати».

Голова партії «Народна влада» переконаний: в Україні обов’язково має бути Податковий кодекс. Прийнятий Верховною Радою проект може бути доопрацьований та прийнятий. Це не виключає, що Податковий кодекс може один-два рази шліфуватись та покращуватись.