15.12.2010 09:50
13 грудня 2010 року у столиці Південно-Африканської Республіки в місті Преторія розпочав свою роботу 17 Всесвітній фестиваль молоді і студентів. У заході беруть участь представники студентських і молодіжних організацій, які представляють понад 100 країн світу. Зокрема, на фестивалі присутні делегації США, Росії, Німеччини, Китаю, Греції, Непалу, Шрі-Ланки, Індії, Куби та багатьох інших країн з усіх континентів.

Україну на цьому фестивалі представляють 90 представників молодіжних та студентських організацій, серед яких ЛКСМУ, СКМ, Молоді регіони, інші всеукраїнські молодіжні громадські організації.

Делегацію очолює народний депутат України, Голова ВМГО «Молоді регіони» Андрій Пінчук.

13 грудня представники української молоді та студентства взяли участь в церемонії урочистого відкриття цього велелюдного молодіжного форуму, яке відбулось на одному з найбільших стадіонів міста Преторія в районі Атеріджвіл (Atteridgeville).

Церемонія відкрилась парадом країн-участниць, після якого відбувся військовий парад Збройних сил ПАР, авіа-шоу, виступи мистецьких колективів.

Центральною подією став виступ Президента ПАР Джекоба Зуми. Привітавши учасників фестивалю, Президент ПАР наголосив, що Фестиваль є надзвичайно важливою подією не лише для народу ПАР та Африканського континенту, а й для усього світу в цілому.

Джекоб Зума привернув увагу присутніх до світової фінансово-економічної кризи, яка завдала великої шкоди переважної більшості країн світу, зокрема тим що розвиваються - мільйони людей у світі втратили роботу, їхній рівень життя катастрофічно знизився, в наслідок цього бідні стали ще біднішими, а багаті багатшими.

Дж. Зума закликав молодь та студентство брати більш активну участь у будівництві нового світу, у соціальних та економічних перетвореннях, які слугуватимуть доступу молоді до освіти, професійного навчання, охорони здоров‘я, забезпечення житлом. «Майбутнє належить молоді!», - наголосив Президент ПАР.
Урочиста церемонія завершилась святковим феєрверком.

Відповідно до робочої програми фестивалю 14 грудня оголошено Днем Африки. У ході запланованих заходів (семінарів, круглих столів, симпозіумів) відбудеться обговорення гострих проблем молоді, які сьогодні вирішують країни Африки: подолання бідності, боротьба з неписьменністю, зниження кількості інфікованих ВІЛ/СНІД, доступ до освіти та професійного навчання, створення нових робочих місць, забезпечення молоді доступним житлом. У виставковому центрі столиці ПАР, який розташований поруч з місцем проведення робочих заходів Фестивалю проходить виставка країн-учасниць.