11.01.2011 15:20
У минулому році мешканці прикордонних районів Сумської області України та Курської, Брянської областей Російської Федерації отримали змогу перетинати державний кордон на легкових транспортних засобах, що їм належать, ще в п'яти місцевих пунктах пропуску, передають Сумы.инфо.

За інформацією керівника прес-служби Сумського прикордонного загону Олександра Шишки, відкриття автомобільного сполучення в зазначених пунктах пропуску стало результатом спільної роботи Сумського прикордонного загону та обласної державної адміністрації. Вона велася на виконання домовленостей Президентів України та Російської Федерації, досягнутих під час міжвідомчої наради 17 вересня в місті Глухів та 4 жовтня 2010 року в ході міжнародного Українсько-Російського економічного форуму в Геленджику.

«Створення місцевих пунктів пропуску є одним з пріоритетних напрямів спільної роботи на державному кордоні Сумського прикордонного загону та Сумської обласної державної адміністрації. Сьогодні на ділянці відповідальності Сумського прикордонного загону в межах Сумської області облаштовано та функціонують 10 місцевих пунктів пропуску, в тому числі 6 – для перетину кордону як у пішому порядку, так і легковим автомобільним транспортом. В них створено всі необхідні умови для перетину кордону мешканцями прикордоння та несення служби прикордонними нарядами», - зазначив Олександр Шишка.

Місцеві пункти пропуску легкового автомобільного транспорту відкрилися у 4 районах Сумської області - Білопільському, Путивльському, Середино-Будському та Сумському.

Крім розширення можливостей для жителів прикордоння перетинати державний кордон, вони, згідно зі згаданими вище домовленостями Президентів України та Росії, з Нового року можуть робити це ще й за спрощеною процедурою.

Як розповів на прес-конференції голова Сумської ОДА Юрій Чмирь, відповідні служби, насамперед прикордонна і митна, отримали щодо цього необхідні доручення, проведено зустрічі з керівництвом прикордонних управлінь Російської Федерації в Бєлгородській, Курській та Брянській областях.

Відтак, найважливіші питання спрощення переходу вирішені.

Мова, зокрема, йде про спрощення процедури заповнення декларацій, відмову для мешканців прикордоння від міграційних карток, збільшення терміну перебування в прикордонній зоні сусідньої держави авто без його митного оформлення до 15 діб, пропуск жителів прикордоння на територію РФ без черг.

За даними сумських прикордонників, у середньому за добу в місцевих пунктах пропуску державний кордон України в межах Сумщини перетинають понад 2 тисячі осіб та 300 транспортних засобів.

Керівництво області запевняє, що й надалі приділятиме велику увагу питанням, пов’язаним з облаштуванням на кордоні пунктів пропуску.

«Наступного року Україну очікує Євро-2012, і Сумщина, як прикордонна область та транзитна територія, має стати для іноземців своєрідною візитівкою нашої держави», - зазначив Юрій Чмирь.

Він повідомив, що вже найближчим часом на кордоні з РФ в межах Сумської області буде відкрито 11 додаткових пішохідних пунктів пропуску та один автомобільний.