21.01.2011 12:09
Як стало відомо зі звернення народного депутата України, заступника керівника депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України Вадима Колесніченко до Генерального прокурора України, міністра внутрішніх справа та голови Служби безпеки, обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Група Оріон» незаконно заволоділа в місті Севастополі земельною ділянкою державної власності площею 1,8433 га, яка знаходиться у складі земельної ділянки площею 17,0478 га, розташованої в мікрорайоні «Омега-2», пише «Русскоязычная Украина».

Земельна ділянка площею 17,0478 га, що розташована в мікрорайоні «Омега-2» в місті Севастополі, була передана Севастопольською міською радою в оренду Управлінню капітального будівництва Севастопольської міської державної адміністрації для будівництва та обслуговування (першої черги будівництва) мікрорайону «Омега-2» - багатоповерхових житлових будинків, школи-колегіуму та парку відпочинку.

Севастопольською міською радою, як орендодавцем, та Управлінням капітального будівництва Севастопольської міської державної адміністрації, як орендарем, було укладено договір оренди земельної ділянки площею 17,0478 га. Даний договір який був зареєстрований Севастопольським міським головним управлінням земельних ресурсів 19.12.2005 р.

Але згодом, без відома Севастопольської міської ради, як органу, що здійснює право розпорядження землями міста Севастополь, та орендодавця земельної ділянки, земельна ділянка площею 1,8433 га, яка знаходиться у складі земельної ділянки площею 17,0478 га, була передана у власність юридичної особи Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Група Оріон».

Передача земельної ділянки у власність ОК «Житлово-будівельний кооператив «Група Оріон» була здійснена «на підставі розпорядження Севастопольської міської державної адміністрації № 226-р від 04.02.2010 р. При цьому, договір оренди земельної ділянки, укладений з боку орендодавця Севастопольською міською Радою, не було ні припинено, ні змінено у відповідній частині.

Про незаконність заволодіння даною земельною ділянкою свідчить те, що органом, уповноваженим на підставі пункту 12 Перехідних положень Земельного кодексу України розпоряджатися даною земельною ділянкою в межах міста Севастополь – Севастопольською міською радою – ніколи не приймалося рішення про передачу цієї земельної ділянки у власність або в користування.

Передача земельної ділянки у приватну власність спричинила надзвичайну шкоду державі, українському народу, якій відповідно до статті 13 Конституції України є суб’єктом права власності на землю, та територіальній громади міста. Більше того, на земельній ділянці, яка була передана в приватну власність для забудови, раніше було запроектовано спорудження монументу Соборності України на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України від 11 травня 2005 р. № 138-р, та будівництво об’єкту благоустрою – парку відпочинку.

Фінансування робіт, пов'язаних із спорудженням монументу, було вирішено здійснити за рахунок коштів Державного бюджету України. Проектування та будівництво об’єктів благоустрою на земельній ділянці здійснювалося за рахунок коштів місцевого бюджету.

На даний час загальний об’єм капітальних вкладень до спорудження монументу Соборності України (вартість незавершеного будівництва) складає 72 488 гривень. Об’єм капітальних вкладень до будівництва об’єкту благоустрою парку відпочинку на земельній ділянці на даний час складає 454 995 гривень. Загальний об’єм витрат з плати за оренду земельної ділянки площею 1,8433 га для будівництва 1 черги об’єкту благоустрою парку відпочинку за 2005 – 2010 роки складає 411 786,10 гривень.

Внаслідок передачі земельної ділянки у приватну власність для забудови всі вказані витрати коштів на даний час є безповоротними втратами державного бюджету України та місцевого бюджету. Державі та територіальній громаді спричинена шкода, крім вартості земельної ділянки, що вибула з державної власності, у розмірі 939 269,10 гривень.

Про те, що земельна ділянка вибула з державної власності та передана у власність ОК «Житлово-будівельний кооператив «Група Оріон», Севастопольській міській раді, як органу, що здійснює право розпорядження землями міста Севастополь, стало відомо лише з листу Головного управління Держкомзему в місті Севастополі від 13.10.2010 р. № 8-2.2-4/5261, коли даним органом було відмовлено у державній реєстрації додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки від 19.12.2005 р № 0405659.

Припинення права державної власності на земельну ділянку та передача її у власність юридичної особи здійснена посадовими особами Севастопольської міської державної адміністрації та Управління капітального будівництва Севастопольської міської державної адміністрації за змовою з представниками юридичної особи Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив «Група Оріон».

Тому, відповідно до ст. 16 Закону України «Про статус народного депутата України», Вадим Колесніченко вимагає у правоохоронних органів перевірити викладені у зверненні факти та вжити заходи щодо негайного припинення вказаних порушень й притягнення винуватих осіб до відповідальності.