31.01.2011 11:50
Заступник голови Сумської облдержадміністрації Микола Деркач пов’язує масове зупинення ліфтів в обласному центрі з неефективною роботою управління ЖКГ міської ради, передає пресс-служба ОДА.

За його словами, міська влада Сум не вирішує питання обслуговування та ремонту ліфтів, що призвело до масової їх зупинки територіальним управлінням Держгірпромпромнагляду в Сумській області.

Ситуацію, що виникла, Микола Деркач пов’язує з небезпекою громадян, на яку наражаються користувачі аварійних ліфтів. Натомість влада обласного центру проблему не усуває, хоча має для цього ресурс.

«У 2010 році бюджет розвитку міста Суми складав близько 16 мільйонів гривень, утім на ліфтове господарство було спрямовано лише 500 тисяч. Цьогоріч бюджет розвитку збільшено до 33 мільйонів гривень. Капітальний ремонт одного ліфта обходиться у 25-30 тисяч гривень, а заміна коштуватиме 300 тисяч гривень», - зауважив Микола Деркач.

Переважна більшість будинків обласного центру зводилася у 70-80-і роки. Термін експлуатації ліфта без капітального ремонту - 25 років. Тому сьогодні настав час невідкладного вирішення ліфтової проблеми в обласному центрі - в максимально стислі терміни та з мінімальними фінансовими витратами.

На жаль, міською владою не проведено експертного обстеження ліфтів, аби вийти на обґрунтовані потреби для фінансування з бюджету.

«Називають цифру - 40 мільйонів, а чому не 20... Навіщо чекати доки ліфт відпрацює свій ресурс - вигідніше здійснити його капітальний ремонт», - обурюється посадовець.

«До вирішення проблеми мають долучитися і житлові організації, які збирають кошти за обслуговування ліфтів. Упродовж кварталу можна капітально відремонтувати ліфти, які не потребують заміни», - переконаний Микола Деркач.