29.03.2011 21:02
ИА «Наш Продукт» публикует официальную позицию столичного главка МВД:

«У засобах масової інформації активно обговорюється питання заборони з 1 квітня продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів у кіосках та магазинах площею менше ніж 40 квадратних метрів. Звичайно, не усім подобається це рішення, ухвалене депутатами Київради ще наприкінці минулого року. У першу чергу не задоволені торгівці, яким саме ці товари приносять найбільші прибутки.

Дедалі частіше від них можна почути про утиски представників малого бізнесу, спробу зробити їх банкротами. Найпотужнішим аргументом підприємців, що закликають місцеву владу до дискусії, є втрата продавцями робочих місць.

Утім, дослухавшись до проблем торгівців цигарками та спиртним, можновладцям не завадило б почути й думку столичних правоохоронців.

За інформацією начальника кримінальної міліції у справах дітей Лариси Зуб, торік у столиці було складено 626 адміністративних протоколів щодо осіб, які продавали підліткам сигарети, алкогольні та слабоалкогольні напої. Уже цього року міліціонери задокументували 59 таких порушень.

Про кожен такий факт міліція повідомляє Департамент з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом підакцизних товарів ДПА України в місті Києві та відповідні районні державні адміністрації, направляє до адміністрацій торгівельних установ численні подання щодо усунення умов, які сприяють алкоголізації дитячого середовища. У результаті цієї роботи торік ДПА анулювало 32 ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Та, на жаль, негативних наслідків від надмірного вживання алкоголю не меншає. На одній з останніх оперативних нарад главку столичної міліції було озвучено жахливі цифри: у 2011 році в місті Києві особами, які перебували у стані сп’яніння, вчинено 213 злочинів, тоді як у минулому - 164.

Утричі побільшало злочинів, учинених неповнолітніми в стані алкогольного сп’яніння. За розпиття спиртних напоїв і появу в нетверезому вигляді у громадських місцях співробітники ОВС Києва склали майже 6 тисяч протоколів, зокрема 47 - на неповнолітніх.

На думку начальника ГУМВС України в м. Києві Олексія Крикуна, основними причинами такого стану речей є неефективна законодавча база, доступність алкогольних напоїв, практична відсутність контролю за їх реалізацією (у першу чергу в нічний час), послаблення уваги щодо вирішення питань забезпечення змістовного дозвілля та відпочинку населення, насамперед молоді, а також відсутність повноцінної системи протиалкогольної профілактики.

Варто зазначити, що Закон України від 21.01.2010 N 1824-VІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв» позбавив органи місцевого самоврядування права визначати місця, у яких забороняється продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів. Про що внесено відповідні зміни до ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

На виконання зазначеного закону 23 грудня 2010 року Київська міська рада визнала, що її рішення дворічної давнини про встановлення правил торгівлі алкоголем утратило чинність.

Таким чином наразі суб’єкти роздрібної торгівлі знову можуть з’являтися біля шкіл, ліцеїв, інтернатів, гімназій та дошкільних навчальних закладів. Раніше їм було заборонено наближатися до них ближче ніж на 100 метрів.

Ще більше п’яних стане в парках культури і відпочинку та в інших місцях масового скупчення населення, адже відпускати там горілку після 23-ї години уже не забороняється.

Правоохоронці сумніваються, що в ігротеках, комп’ютерних клубах та Інтернет-салонах не побільшає прикрих випадків, коли й там почнуть наливати спиртне.

Більше того, відповідні зміни до законодавства не заборонятимуть торгувати напоями з градусом й цигарками навіть у закладах культури і спорту, й зокрема, як це не парадоксально, у приміщеннях, де розташовані гуртки для дітей, та на дитячих майданчиках.

Раніше очільник столичної міліції Олексій Крикун неодноразово закликав КМДА обмежити реалізацію алкогольних напоїв на відстані, меншій за 300 метрів від земельної межі загальноосвітніх навчальних закладів, а також заборонити їх продаж у нічний час у центральній частині міста. Утім, у зв’язку з тим, що питання уже не належить до компетенції органів місцевого самоврядування, у міліції, звичайно, роботи побільшає.

Міліція не обмежується лише «силовими» методами. Днями у главку на Володимирській, 15 було організовано «круглий стіл», де проблему залучення наших нащадків до здорового способу життя й таким чином профілактики дитячої та підліткової злочинності правоохоронці обговорювали з освітянами та керівниками батьківських комітетів київських шкіл.

Аби попередити дитяче пияцтво, тютюнопаління та наркоманію в учнівському середовищі, відділ кримінальної міліції у справах дітей та Головне управління освіти та науки КМДА розробили Цільову програму профілактичних заходів на 2010-2011 навчальні роки. В її рамках у райуправліннях міліції створюються «зелені кімнати», де дітям надається психологічна та правова допомога, у школах відбуваються зустрічі працівників ВКМСД із педагогічними колективами, школярами та їхніми батьками. Серед учнів шкіл, ВПУ, технікумів та студентів безкоштовно поширюється різноманітна науково-популярна та профілактична література, що у доступній формі роз’яснює шкоду наркоманії, негативний вплив на здоров'я та психіку алкоголю та нікотину.

У цій роботі беруть активну участь Служба у справах дітей КМДА, Міжнародний жіночий правозахисний Центр «Ла Страда - Україна», міській психологічний центр, Фонд благополуччя дітей, інші державні та громадські організації, засоби масової інформації.

Із залученням громадськості київська міліція у 2010 році провела 272 рейди. Назви профілактичних заходів: «Ялинка», «Підобліковець», «Канікули», «Літо», «Діти вулиць» - самі кажуть про їх спрямування.

Утім, зважаючи на масштабність та важливість зазначеної проблеми, керівництво ГУМВС України в м. Києві ще раз наголошує на нагальній необхідності удосконалення нашого законодавства.

Зокрема, слід терміново розробити й направити на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Проте майбутні зміни в законодавстві цього разу мають не сприяти алкоголізації населення, а мінімізації цього явища у столиці й загалом у державі.

Володимир Поліщук,
начальник відділу зв’язків із громадськістю
ГУМВС України в м. Києві
»