11.04.2005 11:15
«Общественный совет защиты свободы слова» обратился к дипломатическому корпусу в Украине с заявлением, в котором говорится, что после прихода новой власти происходит передел медийного рынка в Украине. сообщает ForUm.

В частности в тексте обращения говорится: «Помаранчева революція в Україні багато у чому відбулася завдяки революції у ЗМІ, коли багато журналістів проявили професійну солідарність та виступили проти цензури і „темників”.

Проте останні події показують, що після приходу нової влади відбувається переділ медійного ринку України. На жаль, ці процеси відбуваються із значними порушеннями та тиском на окремі незалежні ЗМІ. Ситуація складається так, що доводиться критикувати ту владу, яку обрав сам народ. Усе це дає підставу вважати, що завоювання помаранчевої революції 2004 року під загрозою знищення.

Яскравим прикладом тиску нової влади на незалежні ЗМІ є ситуація навколо телеканалу НТН, якого хочуть позбавити ліцензії лише по територіальному принципу, а саме - оскільки власниками НТН є представники капіталу зі Сходу України. Інструментом тиску виступає Національна Рада з питань телебачення, яка хоче позбавити канал ліцензії на частоти мовлення.

З метою захисту свободи слова в Україні в цілому та телеканалу НТН зокрема, створена неурядова організація “Громадська рада захисту свободи слова” (ГРЗСС), яка об’єднала медіа-експертів, політиків і громадських діячів та глядачів. Ми розцінюємо справу “НТН” як перший тест для влади і самих мас-медіа.

Громадська рада висловлює занепокоєння ситуацією в інформаційному просторі України, яка створює загрозу демократичним цінностям.

Громадська рада звернулась до членів Незалежної медіа профспілки та до усіх українських журналістів із проханням проявити солідарність, підтримати ініціативу та виступити на захист ЗМІ, на які чиниться тиск і знайти дієві механізми для захисту прав журналістів.

Громадська рада оголосила про намір контролювати виконання новою владою обіцянок стосовно свободи слова в ЗМІ, боротись із усіма проявами тиску на незалежні ЗМІ та, застосовуючи методи громадянського впливу, захищати права журналістів та громадян на вільний доступ до неупередженої інформації.

Громадська рада боротиметься проти уявлення про журналістів, які обов’язково мають обслуговувати інтереси або влади, або власників ЗМІ.

Громадська рада закликає дипломатичний корпус в Україні підтримати ідею захисту свободи слова та права громадян України на отримання неупередженої і об‘єктивної інформації».

Громадська рада відкрита для співпраці і закликає дипломатичний корпус в Україні підтримати рух до справжньої журналістики та відстоювання здобутків помаранчевої революції.