10.08.2011 17:11
Громадський контроль за виконанням бюджетними установами законодавчо прописаних тендерних процедур є, без сумніву, одною з найважливіших завдань незалежних організацій, об’єднань громадян та журналістів. Однак, як виявляється, у погоні за сенсацією, останні ладні діяти всупереч встановлених рамок та моралі. Нещодавній спалах повідомлень у ЗМІ щодо невиправданих закупівель Укрзалізницею мобільних телефонів є яскравим прикладом цього явища.

В середині травня поточного року Укрзалізниця через Вісник державних закупівель, як того й вимагає законодавство, оголосила про проведення тендера на закупівлю «апаратури радіо- і телевізійної передавальної (мобільні телефони)». В технічному завданні до документації конкурсних торгів були зазначені мобільні телефони Samsung, Nokia та HTC (або еквівалент) загальною кількістю 122 телефони. Серед моделей були й телефони Nokia, що мають наступні назви: 6700c Chrome, 6303i STEEL, 6700c Gold, 2710Navi Black, 6303i MATT BLACK, E 52-1 Metal Alluminium, E 52-1 BLACK Alluminium, N8 Dark Grey.

У погоні за сенсацією цю інформацію було брутально викривлено. Так, у ЗМІ з’явилася інформація щодо замовлення Укрзалізницею золотих телефонів. Авторам публікацій, мабуть, не давала спокій назва мобільного телефону Nokia 6700c Gold. Сьогодні навіть школяр знає, що приставка Gold (у перекладі з англ. означає золотий) відноситься не до матеріалу з якого зроблений пристрій, а вказує на його колір. Втім, авторів публікацій це хвилювало мало. Головним їх завданням було створити дешеву сенсацію. Саме тому інформація про те, що Укрзалізницею придбано золоті телефони є недостовірною, що підтверджується технічними характеристиками до вищенаведених телефонів, які є у вільному доступі всіх користувачів інтернету.

Варто також зауважити, що авторами сумнівних статей навмисно вказується викривлена інформація щодо кількості телефонів. Наприклад, у публікаціях фігурує інформація про 112 телефонів, коли насправді їх 122. Відповідно і ціна у розрахунку на один мобільний телефон при викривленні справжньої їх кількості помітно зростає. І знов ж таки не відповідає дійсності. Щодо загальної вартості мобільних телефонів, запропонованої переможцем процедури відкритих торгів слід зауважити наступне. Порівнювати запропоновані ціни переможцем торгів з цінами інтернет-магазинів недоцільно, у зв’язку з тим, що деякі інтернет-магазини можуть здійснювати свою діяльність навіть без державної реєстрації юридичної особи, продавати несертифікований товар, багатьма інтернет-магазинами навіть не надається гарантія на товар, відсутні документи щодо якості товару та інше. Та найцікавіше те, що жоден з інтернет-магазинів не виявив бажання прийняти участь у конкурсних торгах, що проводились Укрзалізницею. То хто ж у цьому винен? Невже знову Укрзалізниця?