26.10.2011 17:05
За даними Держгірпромнагляду України, причиною 80% нещасних випадків у вугільній галузі є неправильні та небезпечні дії персоналу при виконанні робіт. Про це повідомив начальник відділу управління Держгірпромнагляду Олександр Холод, виступаючи на міжнародній конференції, присвяченій промисловій безпеці.

Його закордонний колега, міжнародний експерт із безпеки праці Брюс Стейлі, пояснює людським фактором аж 99% нещасних випадків. «Людині не властиво вести себе безпечно. Разом із першим подихом вона вдихає ризик» - говорить Брюс Стейлі, - «Я вважаю, що 99,9% нещасних випадків відбувається з вини людини, адже саме вона і створює механізми, і має оцінювати ступінь ризику навіть коли мова йде про стихію» - зауважив експерт.

Самі ж промисловці впевнені, що забезпечення безпеки праці має бути частиною виробничого процесу. Так, генеральний директор «Метінвесту» Ігор Сирий заявив, що у Групі компаній прагнуть звести виробничий травматизм до нуля. Стратегія, що на думку менеджменту компанії дозволить досягнути успіху, передбачає створення системи управління безпекою та впровадження корпоративних стандартів, спрямованих на зміну ставлення персоналу до питань промислової безпеки.

Як повідомляє газета Урядовий Курєр, Україна входить до трійки світових лідерів за кількістю травм та смертей на шахтах. За даними Незалежної профспілки гірників України, тільки з початку 2011 року у вугільній галузі травмовано понад 2,5 тис. чоловік.