16.11.2011 13:47
Відповідаючи на запитання журналістів щодо справи Тимошенко експерт, правозахисник Руслан Бортнік зазначив, що Тимошенко можуть випустити в 2015 році після обрання нового Президента, передає кореспондент From-UA.

На думку Бортніка «навряд чи Тимошенко отримає виправдальний вирок в Апеляційному суді, адже вже є обвинувальне рішення першої інстанції, а в правовій практиці відміна рішення суду першої інстанції судами другої відбувається на частіше ніж у 5-10% випадків. Крім того, в таких випадках, завжди виникає ризик відповідальності для судів першої, чи другої інстанцій, адже хтось з них ухвалив помилкове рішення. В процесі щодо Тимошенко такі ризики можна помножити на 100. Разом з тим, вірогідно, що апеляційна інстанція трохи скоротить термін ув’язнення Тимошенко».

«В той же час варто очікувати, що Тимошенко вийде на свободу в 2015 році після президентських виборів. Новий Президент, чи «новий-старий» Президент швидше за все захоче перегорнути цю сторінку і розпочати свою каденцію з кроку до національного примирення. Крім того, що теж важливо, до того часу Тимошенко відбуде більшу половину призначеного судом ув’язнення і до неї стане можливим, на абсолютно законних підставах, застосувати амністію».

Разом з тим коментуючи запитання щодо відмови Партії регіонів декриміналізувати статтю Тимошенко, експерт зазначив, що це питання не стільки боротьби за Тимошенко, а більше - політично-правової доцільності.

Так Бортнік зазначив, що «обрана БЮТом тактика декриміналізації статті по якій було засуджено Тимошенко, при організації одночасного тиску з боку Європи і США, є хибною, що за моєю інформацією розуміють вже і в самій партії. По-перше, декриміналізація статті за якою засуджена Тимошенко може не призвести до автоматичного зняття з неї судимості (це питання теж вирішує суд). А в її вироку є додаткові обмеження як то позбавлення права обіймати посади в органах державної влади на 3 роки та штраф в 1,5 мільярда гривень. По-друге декриміналізації економічних злочинів загалом не дуже гарно сприймається у суспільстві і вимагати її - означає втрачати рейтинги БЮТ».