12.03.2012 22:41
Группа европейских политиков написала открытое письмо президенту УЕФА Мишелю Платини. Как передает Цензор.НЕТ, текст письма опубликован на сайте Eurasian Transition Group:


Шановний пане Президенте,


Вже менше, ніж за 100 днів, відбудеться перший матч Євро 2012. Цей чемпіонат частково пройде в Україні. Підписанти даного листа глибоко занепокоєні поточною політичною та судовою ситуацією в цій країні. Без перебільшення, у нас склалось враження, що влада України спробує використати цю подію для власної піар-кампанії, у той час, як опоненти президента перебувають за ґратами, а критично-налаштовані ЗМІ не можуть працювати відповідно до міжнародних стандартів.


Все гіршою стає ситуація ув'язненого колишнього Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко*, яка є основним опонентом президента Януковича. Рішення київського суду посадити Тимошенко за ґрати на сім років за перевищення службових повноважень є однозначним сигналом. Він говорить, що Януковича, насправді, зовсім не хвилює, що про нього думає ЄС. Він також підтверджує те, що вже протягом довгого часу заявляють критики Януковича: що за його лідерства країна зісковзує до «керованої демократії» та авторитарного правління.


З моменту свого приходу до влади Янукович швидко згорнув демократичні здобутки Помаранчевої революції. Він придушив незалежні ЗМІ в країні, а телебачення тепер знаходиться в руках купки провладних олігархів. Опозиційні журналісти, такі як репортер Василь Климентьєв, який займався розслідуваннями, зникають. В парламенті Партія регіонів Януковича за допомогою сумнівних засобів сформувала більшість. А проти Тимошенко та інших старших членів її блоку було розпочато політично-вмотивовані переслідування.


Але очевидно, що метою цієї справи було завдати шкоди Тимошенко та підірвати прозахідні сили, які борються з Януковичем і які вона представляє. Судовий процес проти неї можна порівняти з судом над Михайлом Ходорковським, російським олігархом, який заважав Володимиру Путіну.


Тепер вона не має можливості брати участь у двох наступних виборах в Україні: парламентських у 2012-му та президентських виборах у 2015 році.


Західним парламентарям, наприклад членам Парламентської Асамблеї ОБСЄ, не дозволяють відвідати Тимошенко у в'язниці та перевірити її фізичний та моральний стан. Всі західні європейські уряди та парламенти чітко заявили про свою позицію: вони не терпітимуть режим у Києві, який нехтує всіма фундаментальними європейськими та міжнародними правами людини та громадянськими правами.




Хоча УЕФА - не політична інституція, ми знаємо, що вплив цієї організації не обмежується футбольним стадіоном. Оскільки Євро-2012 був і залишається однією із найважливіших спортивних та соціальних подій в Європі, він є прикладом того, як суспільство, європейські організації та спорт можуть вплинути на політичні переслідування такими режимами, як в Україні. Ви, можливо, чули, що деякі менеджери успішних європейських футбольних команд вже оголосили, що вони бойкотуватимуть українську частину Євро-2012, не поїдуть до цієї країни та навіть не дивитимуться ігри по телебаченню.


Тому ми хотіли б попросити Вас, як Президента УЕФА, не закривати очі на те, що відбувається в Україні. Будь-ласка, згадуйте питання політичних переслідувань та несправедливості на публіці, говоріть про це з посадовцями та владою України.


Ви представляєте офіційну та єдину європейську футбольну організацію, спорт, який не тільки є викликом для команд, але й, загалом, частиною ширшої європейської ідеї. Тому ми закликаємо Вас виступити в ролі представника тих прав, які є невід'ємними для нашої міжнародної спільноти, та підняти Ваш голос на підтримку не тільки для українського народу, але й всіх європейців.


З нетерпінням чекаємо на Вашу відповідь.




З повагою,

Елмар Брок, депутат Європейського Парламенту, Голова Комітету закордонних справ
Віола фон Крамон, депутат, речник Союзу 90/Зелених із зовнішньополітичних питань Європейського Союзу, Парламент Німеччини
Вальбурга Габсбург Дуглас, Віце-президент Парламентської Асамблеї ОБСЄ
Міхаель Лаубш, Президент « Eurasian Transition Group »
Маттео Мекаччі, депутат, Голова Третього комітету Парламентської Асамблеї ОБСЄ
Маркус Мекель, колишній Міністр закордонних справ Німеччини
Чарльз Теннок, депутат Європейського Парламенту, Координатор Групи ЄКР у комітеті закордонних справ Європейського Парламенту
Генсек Совета Европы обеспокоен ухудшением состоя