16.03.2012 13:16
Чергова резонансна справа за участю, так званих, «мажорів». В м.Миколаїв троє молодиків зґвалтували 18-річну дівчину, а потім, з метою приховання слідів злочину, придушили і спробували спалити її живцем на покинутій будові. У край важкому стані постраждала 10 березня була доставлена в лікарню, де їй було ампутовано праву руку, стопи обох ніг і щиколотку. Зараз постраждала знаходиться в реанімації підключена до апарату штучного дихання.

11 березня міліціонери затримали трьох підозрюваних у скоєнні злочину: Євгена Краснощока (23 роки), Артема Погосяна (21 рік) та 23-річного Максима Присяжнюка. За даними СМІ один з них є прийомним сином екс-голови Єланецької райдержадміністрації, а ще один має теж впливових родичів в Миколаєві.

Згодом двох підозрюваних випустили під підписку, але через скандал, який здійнявся в засобах масової інформації і в зв'язку з тиском громадськості вони були знову затримані.

З ситуації, висвітленої в ЗМІ постає логічне питання - чим керувалися працівники правоохоронних органів, відпускаючи під підписку даних осіб? Адже, відповідно до норм Кримінального кодексу України скоєне вважається особливо тяжким злочином та підпадає під цілий ряд статей, за якими їм загрожують тривалі терміни або ж довічне ув’язнення: ст. 152 (Зґвалтування) п. 3 - позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років, ст. 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) п.2 - позбавлення волі на строк від семи до десяти років та ст. 115 (Умисне вбивство) п. 2 - позбавлення волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічне позбавлення волі.

Підозрюваних у таких тяжких злочинах правоохоронці не мали права відпускати.



Зважаючи на те, що підозрювані одразу почали давати свідчення і за словами Андрія Коротченко, заступника начальника Центрального райвідділу міліції Миколаєва пояснили, що були п’яні і, злякавшись, що потерпіла заявить про зґвалтування, вирішили її задушити (покази зафіксовані на відео), - відповідно до ст. 155 КПК України і зважаючи на тяжкість злочину їх необхідно було брати під варту, а не відпускати на підписку, і потім знову затримувати, коли справа набула вже широкого розголосу та резонансу.

До речі, як вбачається із відеозапису допиту, всі троє підозрюваних так чи інакше приймали участь у скоєному злочині, а тому заява правоохоронців, що випустили двох, адже вони не вбивали, а вбивав один з них, виглядає, м’яко кажучи, не зрозуміло. Причому, єдиний одразу ж затриманий підозрюваний – будівельник за професією, очевидно немає таких впливових родичів та знайомих, як два інших, та може виступити в ролі такого собі «цапа відбувала» у цій справі.

«Безумовно розголошення обставин, матеріалів слідства, імен підозрюваних з боку ЗМІ – є також порушенням закону (заборонено статтею 121 КПК України (Недопустимість розголошення даних досудового слідства). Адже ніхто в правовій державі не може бути обвинувачений інакше ніж за рішенням суду.

Проте саме «дивні» дії правоохоронців та неналежне слідство стали підставою та вимусили громадськість оприлюднювати цю інформацію. Адже сучасна українська правова дійсність рясніє прикладами, коли підозрювані у вчиненні злочинів особи – діти впливових батьків, так звані «мажори», відбуваються умовними термінами або взагалі уникають відповідальності, справи «заминалися» і «розвалювалися» - підкреслив голова правозахисної організації.

Продовжуючи тему резонансних злочинів та правопорушень за участю «мажорів» можна пригадати лише деякі випадки, які сталися в Україні впродовж 2011 року.

Березень. Син проректора Одеської харчової академії Олега Гапонюка – Ігор, на автомобілі BMW, в нетверезому стані виїхав на тротуар і зніс кіоск. У результаті ДТП загинула одна людина, травмовано троє.
Травень. Тернопіль. Бійка біатлоніста Олександра Починка та плавця Олександра Волинця з молодикам, серед яких був син тернопільського бізнесмена та син ресторатора. Починок та Волинець отримали травми, було пошкоджено авто Волинця. У листопаді справу почали розглядати в суді.

Липень. Луганськ. Депутат Луганської облради, син народного депутата Володимира Ландіка Роман Ландік напав на дівчину Марію Коршунову в луганському ресторані.

Липень. Бориспільській р-н, Київщина. Mercedes на великій швидкості в’їхав у рейсовий автобус. У результаті ДТП важко травмовано 5 пасажирів автобуса. Винуватець ДТП втік – його забрав Porsche Cayenne, що приїхав практично одразу після аварії.

Одеса. 24-річний син голови Апеляційного суду Києва Дмитро Чернушенко побився з охороною нічного клубу. У відділку міліції Чернушенко показав посвідчення співробітника комітету Верховної Ради по боротьби з корупцією, а його дівчина - посвідчення судді. Обох відпустили.

Червень. Київ. Порушено справу за фактом ДТП за участю сина народного депутата, члена фракції «БЮТ» Юрія Сербіна, який на автомобілі Lexus виїхав на зустрічну смугу руху і зіштовхнувся з автомобілем Opel Vectra апарату МВС. У результаті ДТП тілесних ушкоджень зазнали обидва водії і пасажир Opel.

Вересень. С. Глеваха. Київська обл. Президент Федерації тенісу Андрій Медведєв на своєму автомобілі збив на смерть пішохода. Порушена кримінальна справа. У МВС підтвердили, що Медведєв був напідпитку.

Листопад. Київ. Зіткнення десятка автомобілів, серед яких Bentley і Mercedes. В результаті аварії постраждали інспектор ДАІ і водій Bentley, які були госпіталізовані. Хто був за кермом Bentley, котрий став винуватцем ДТП, досі невідомо. ЗМІ пов’язували це авто спочатку з колишнім депутатом від БЮТ Русланом Богданом, потім з дочкою покійного Василя Джарти Ольгою.

Листопад. Донецьк. Водій Toyota Sequoia на великій швидкості влетів на тролейбусну зупинку і насмерть збив 37-річну Ганну Агеєву та 57-річного Руслана Мамісашвілі. За інформацією ЗМІ, за кермом іномарки знаходився 29-річний Артем Миргородський, комерційний директор донецького ТОВ «ТД «Сива». Згодом його арештували.

Загалом, за інформацією ЗМІ у 2011 році в Україні були виправдані щонайменше п’ять впливових осіб, що стали винуватцями резонансних ДТП, у яких загинули люди.



Саме безкарність мажорів, і, відповідно, незахищеність простих людей, є однією з найбільших загроз і проблем нинішньої влади.

Голова ВГО «Правозахисна організація «Спільна Мета»
Руслан Бортнік