Профільний комітет ВР підтримує розрахунки з "Газпромом" рублями
20.03.2012 12:43
Профільний комітет підтримує економічну формулу розрахунків за імпортований природній російський газ у російських рублях. Про це заявив голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік під час зустрічі з головою НБУ Сергієм Арбузовим, яка відбулася за дорученням голови ВРУ Володимира Литвина 20 березня п.р.

За словами В.Хомутинніка використання російського рубля в розрахунках за газ поряд з доларом США є економічно обгрунтованим та вигідним для України, враховуючи курсову кон’юнктуру на валютному ринку. Це пов’язано з тим, що протягом минулого року гривня подорожчала щодо рубля майже на 4,5 відсотки і знецінилась щодо долара на 0,35 відсотки.

«Якщо ця тенденція і надалі збережеться, економічна вигода від розрахунків за газ в російських рублях дозволить заощадити близько 1 млрд гривень», - підсумував він.



Нагадаємо, що порядок використання іноземної валюти, в тому числі російських рублів, врегульовано національним законодавством. Так, згідно ст.7 Декрету КМУ від 19.02.1993 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» в розрахунках між резидентом і нерезидентом в межах торгівельного обороту використовується іноземна валюта, якою є рос.рубль. Офіційний курс гривні до рос. рубля як і щодо долара США НБУ встановлює щоденно.