Українські та британські митники спільно боротимуться з контрабандою сигарет та наркотиків
23.03.2012 16:48
В Києві на запрошення Держмитслужби з офіційним візитом перебуває делегація її величності податкової та митної служби сполученого королівства Великої Британії та північної Ірландії, повідомляє "UBR".

Під час робочої зустрічі Голова Держмитслужби Ігор Калєтнік та Генеральний директор митної служби Великої Британії Майк Норгров відзначили, що митні відомства України та Великої Британії мають багато спільних завдань, які продиктовані викликами сьогодення.

Це, зокрема боротьба з контрабандою наркотиків, протидія нелегальному переміщенню тютюнових виробів. А також підготовка українських митників до Євро-2012, а британців - до цьогорічної Олімпіади. Тому обмін досвідом, який вже мають у цьому напрямку обидві служби, є надзвичайно важливим.

«Щодо протидії контрабанді наркотиків, ми розуміємо, що це - складова ланцюга великої транскордонної злочинності. І ті надприбутки, які отримуються внаслідок незаконної торгівлі, можуть надалі використовуватися, приміром, для фінансування тероризму. Не кажучи вже про ту шкоду, якої нелегальний наркотрафік завдає здоров’ю громадян. Контрабанда ж сигарет завдає великих збитків економіці зокрема європейських країн» -зазначив Голова Держмитслужби.

Адже одна пачка цигарок в Україні коштує 1 євро, а в Молдові взагалі пів євро. А у Великій Британії вартість такого товару сягає від 7 до 10 євро.

Коментуючи підписання двостороннього протоколу про співпрацю, Ігор Калєтнік відзначив, що ці домовленості дозволять митним відомствам двох країн оперативно обмінюватись інформацією, яка дасть змогу не лише виявляти факти або спроби контрабанди, а й в подальшому ліквідувати канали поставки наркотиків чи цигарок.

«Ми не розділяємо, чия економіка більше страждає від контрабанди сигарет українська чи європейська. А вважаємо боротьбу з нею спільним завданням. І наші сьогоднішні домовленості дозволять ефективно протистояти цьому злу» -сказав Ігор Калєтнік.

Нагадаємо, у минулому році митники затримали контрабандних тютюнових виробів на суму 2,6 мільйонів євро. За європейськими цінами ці сигарети коштували б 14 мільйонів євро.
«Всі ці важливі питання ми можемо ефективно вирішувати лише спільно. Крім того, ми готові надавати усю необхідну підтримку на шляху України до Євросоюзу з точки зору удосконалення митного законодавства, експертної допомоги" -зазначив Майк Норгров.

Сторони також відзначили тенденцію до зростання зовнішньої торгівлі між Україною та Великою Британією у 2011 році. Відбулось збільшення обсягів товарообігу на 22% - до 1,6 млрд. дол. США.

Британська делегація відвідала Моніторинговий центр Держмитслужби та Центральне митне управління лабораторних досліджень та експертної роботи.