28.03.2012 09:10
Коментуючи поширювану у ЗМІ інформацію щодо відкритого листа Комітету підприємців Львівщини про ситуацію на українській митниці, директор Департаменту митного контролю та оформлення Держмитслужби Сергій Сьомка зазначив:

«Ні про яке зупинення зовнішньоекономічної діяльності мова іти не може. Митниця працює стабільно. І ми це доводимо з цифрами в руках.

Коли ми говоримо про динаміку здійснення зовнішньо-економічної діяльності, висновки ми робимо виключно на підставі статистичних показників, які є об’єктивними, виключають суб’єктивні оцінки. І дають змогу реально побачити, як здійснюється ЗЕД, у тому числі і щодо інтенсивності роботи митних органів.

Як приклад – ввезення товарів оподатковуваного імпорту. (Тому що ми знаємо, що є товари, які не оподатковуються за українським законодавством. Наприклад ліки, газ, енергозберігаюче обладнання). В порівнянні з березнем 2011 року за неповний березень 2012 загальний тоннаж оподаткованого імпорту збільшився на 3 відсотки. І це при тому, що в нас залишилося фактично ще три повних дні роботи. Тобто теза про те, що в нас припинився рух імпортних товарів, абсолютно не підтверджується цифрами.

Наступний показник – кількість оформлених вантажних митних декларацій, які оформлюються на всі імпортовані товари. Кількість таких декларацій у березні 2011 порівняно з березнем 2012 є фактично ідентичними – і це при тому, що місяць іще не закінчився. А з врахуванням робочих днів, що ще залишилися, ми будемо мати додаткове зростання кількості оформлених ВМД.

Щодо кількості суб’єктів, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність. В порівнянні з березнем 2011 їхня кількість збільшилася на 4 відсотки.І це не просто статистична кількість – ми говоримо про працюючих суб’єктів ЗЕД. Тобто тих, хто протягом місяця здійснював зовнішньоекономічні операції. Виходить, говоримо про зупинення процесу оформлення, а кількість суб’єктів та кількість партій товарів, обсягів імпорту збільшується?! Погодьтеся, це нісенітниця. І зростають не просто обсяги імпорту, який зайшов на територію України, а імпорту, що вже оформлений та випущений у вільне використання.

За неповний поточний місяць надходження до держбюджету за березень порівняно з минулим роком зросли майже на 12 відсотків – на 1 мільярд гривень.Це відбулося як за рахунок зростання обсягів імпорту товарів, так і завдяки аналітичній роботі, а також деякій зміні структури імпорту. Приміром, в березні цього року зросло ввезення агрохімічної продукції. І це зрозуміло напередодні посівних робіт.

Тобто, ні про яке зупинення зовнішньоекономічної діяльності мова іти не може.

Більше того, про поширювану інформацію щодо начебто коригування чи завищення митної вартості. До відома: обсяг імпортних товарів, оформлених за ціною контракту протягом всіх трьох місяців поточного року залишається практично незмінним - на рівні 85 відсотків. Та 15 відсотків за іншими методами визначення митної вартості. І це статистичний цифровий аналіз».