ВР скасує подвійне декларування доходів фізичних осіб
13.04.2012 12:15
ВР прийняла за основу законопроект про внесення змін до ПКУ щодо впорядкування податкового декларування, поданий народним депутатом України В.Хомутинніком.
Законопроект передбачає скасування додатку до податкової декларації про майно, доходи і всі зобов’язання фінансового характеру, який відповідно до ПКУ подається до податкових органів, працівниками бюджетних та комунальних установ та підприємств, державними службовцями, які до 1 квітня подають за місцем роботи аналогічну декларацію, встановлену законом «Про засади запобігання та протидії корупції».




Як зазначив В.Хомутиннік, необхідність розробки законопроекту пов’язана з тим, що два закони збов’язують громадян подавати незалежно від розміру отриманих доходів та кількості джерел їх отримання дві однакові за змістом декларації. Одна декларація подається до 1 травня – податковому органу, а інша до 1 квітня за місцем роботи. На думку парламентарія, декларування одних і тих же показників у двох аналогічних деклараціях недоцільно, адже Податковим кодексом України встановлено загальне правило, за яким фізична особа – платник податку може не подавати податкову декларацію, якщо її дохід, одержаний від двох і більше податкових агентів не перевищує за місяць розміру десятьох мінімальних заробітних плат (9410 грн. у 2011 році), або якщо громадянин має одне місце роботи.