Політолог:  «Для Партії регіонів наразі найбільша проблема не виграти, а легітимізувати вибори»
23.07.2012 18:22
«Наразі зусилля чинної влади спрямована не лише на забезпечення перемоги на осінніх парламентських виборах, але й, передусім, на забезпечення легітимності виборів – вважає політолог, Голова ВГО «Спільна Мета» Руслан Бортнік.

«В розрізі наявності значних власних бізнес-інтересів, майна і статків в країнах ЄС та в США, та з урахуванням проголошеної цілі на євроінтеграцію, нинішня українська влада зацікавлена максимально легітимізувати парламентські вибори, та створити «гарну картинку» на Заході. В іншому випадку дії влади стосовно опозиційних рухів та течій, ЗМІ були б набагато жорсткіші – благо «білоруський» та «російський» приклади під боком. Натомість, ми бачимо постійні вояжі провідних регіоналів в західні країни, «ініціативи» щодо забезпечення відеозйомки на виборчих дільницях, запрошення максимальної кількості організацій та міжнародних спостерігачів. Варто очікувати ще цілого «фонтану» ініціатив щодо «забезпечення чесності і прозорості виборів» - вважає політолог.

«У Партії регіонів наразі дилема - можна «виграти» вибори, які не будуть визнані в ЄС та США, і, таким чином, «програти» владу, оскільки в Україні, на відміну від РФ чи Білорусі, не можливо утриматися у владі в ситуації міжнародної ізоляції».


«Саме можливі шляхи забезпечення легітимності виборів в очах міжнародної спільноти наразі найбільше турбують верхівку ПР. І для цього може бути навіть «віддано» певну частину голосів не радикальній опозиції. В ПР чітко розуміють, що при нинішньому розкладі сил вибори - це вистава, за лаштунками якої - під час формування коаліції – будуть відбуватися реальні процеси розподілу влади» - резюмував Бортнік.