27.07.2012 10:26
«Приєднання Наливайченка до Кличка лише погіршить рейтинг «Удару», - вважає керiвник ВОО «Правозахистна организацiя «Спiльна Мета» Руслан Бортнiк. - Адже Валентин Наливайченко міцно асоціюється в українців передусім з Ющенком, і глобальним соціальним розчаруванням результатами його президентства. Другою стійкою асоціацією є належність до структур КГБ-СБУ, темне минуле, що негативно сприймається виборцями заходу та центру України».

Крім того, на думку пана Бортнiка, «особистий рейтинг Наливайченка в кращому разі складає 0,2%-0,3% й знаходиться в межах похибки. А в умовах участі у компанії «Нашої України» в виборчій компанії його сміливо можна множити на нуль».

«Приєднання Наливайченка демонструє також певну боротьбу спецслужб за вплив на Кличка, і тактичну перемогу однієї зі сторін. Очевидно, що хтось переконав Кличка, що Наливайченко може очолити силовий блок - заповнити сектор взаємодії зі спецслужбами в «Ударі», який до цього був прогалиною в роботі партії, та, таким чином збалансувати команду», - продовжив керiвник ВОО «Правозахистна организацiя «Спiльна Мета».

Але, разом з тим, Руслан Бортнiк помiтив, що «як не парадоксально, але приєднання Наливайченка до Кличка має влаштовувати практично усіх політичних гравців… крім, можливо, самого Кличка (але він зрозуміє це пізніше)».

«Наливайченко задоволений, бо отримав гарні шанси потрапити в парламент й продовжити свою амбітну політичну кар’єру», - висловлив свою точку зору правозахистник.

На думку Руслана Бортнiка, «США, Європа та опозиція сподіваються, що таким чином отримають серйозний інструмент ідеологічного, інформаційного та організаційного виливу на Кличка».

«Партія регіонів з радістю використає приєднання Наливайченка, який має імідж правого політика, є одним з провідників теми ОУН-УПА, Голодомору, репресій тощо, для подальшого «зіштовхування» Кличка в праву політичну нішу, в якій вже «осіли» і експлуатують «Наша Україна», «Свобода», БЮТ, Фронт Змін, тощо», - озвучив свiй прогноз пан Бортнiк.

«Кличко ж унікальний в історії України (може і не тільки) політик, який регулярно примудряється під час виборчої компанії не тільки піднімати свій рейтинг, а навпаки – втрачати», - iронiзує правозахистник.


«З чи не найвищим рейтингом позитивного сприйняття, причому, що найголовніше, практично однаковим в усій Україні – і на сході, і на заході, Кличку треба було займати нішу центристських партій, «об’єднувати Україну». В такому разі в «Удару» були усі шанси повністю «проковтнути» залишки рейтингів Народної партії Литвина, СПУ, Грищенка, щонайменше «споловинити» результати Партії регіонів та об’єднаної опозиції. Це розуміли всі, … окрім Кличка, в якого, в черговий раз, не вистачило чи то сміливості, чи то політичного досвіду», - резюмував керiвник ВОО «Правозахистна организацiя «Спiльна Мета» Руслан Бортнiк.