Кандидати в депутати від Черкащини роблять усе, аби їх не обрали
18.10.2012 17:59
Безумовно, з успіхами політичних партій не все аж так зрозуміло. Хоча певну картинку соціологи партійним бонзам намалювали, тож партії повзуть до дня виборів, немов важкі й неповороткі динозаври. Натомість кандидати-мажоритарники дедалі сильніше хвилюються за свою долю. Можливо, саме це хвилювання і примушує їх і їхніх "господарів" вдаватися до просто неймовірних вчинків. Загалом, зрозуміло, адже крісло народного депутата – ласий шматок і серйозна можливість поживитися, повідомляє "Обозреватель".

Якщо у деяких округах депутати обмежуються простим зливом компромату один на одного, то 196 виборчий округ, схоже, вирішив усіх здивувати. Почалося з того, що один з кандидатів, дуже небідна людина і власник кількох цукрових заводів, назвав себе незалежним кандидатом і самовисуванцем. Фокус лише в тому, що виборці прекрасно знають: в парламент цього кандидата намагається пропхати партія влади.

Але пам’ятають про це не лише виборці, але й голови рад та адміністрацій рідного рівня. А оскільки вони теж представники владної партії, прийнято рішення допомогти колезі. І от, коли до Черкащини прибула чудотворна ікона Матері Божої Почаївської, було прийнято рішення на цьому іграти.

Почав партію голова Городищенської райадміністрації Олександр Ганжа, котрий оголосив. Що ікона несправжня. Його чи то кум, чи то сват, мовляв, бачив оригінал в Почаєві. Коли стало зрозуміло, що ікону підробити неможливо, бо довелося б підробити і монахів, котрі її супроводжують, і дозволи кількох владик, і радість десятків місцевих священиків, чиновник притих.

Зате його місце в "хорі" негайно перейняв інший "технолог", із сусідньої, Катеринопільської райадміністрації Олексій Бардаченко. Мирянам було сказано, що у прибутті ікони, в принципі, нічого поганого немає, аби за святинею "не ховалися деякі кандидати в народні депутати". Такий виступ теж не спрацював, оскільки слава у Почаївської Божої Матері настільки велика, що за нею не проти "сховатися" тисячі православних. Крім того, було засвідчено кілька випадків чудесного зцілення, а це на вірних діє серйозніше, ніж спроби чиновників пробелькотіти свої нісенітниці.

І тут дуже необачно влада в особі голови Городищенської райради Олександра Біба зробила своєму висуванцю ведмежу послугу. Дійшло до прямих образ всіх (більше ніж 20 слн.) православних України. На одному з засідань голова назвав виборців "клоунами, які побігли до ікони". Коментарі, як кажуть, зайві. Головне, чтого добились чиновники: тепер виборці аж ніяк не побіжать до свого кандидата в депутати, бо точно не захочуть відчути себе клоунами.

А от на іншому боці виборчого поля ситуація склалася не менш драматично.

Супротивник провладного кандидата хоч і не ображав віруючих, але вчинив теж серйозний прокол. Він почав просто "зливати" свій електорат політичному опонентові. Він просто іноді прямо, іноді непрямо почав на власних виступах агітувати за супротивника.

Як до такого додумався кандидат у незмінній вишиванці, незрозуміло. Можна припустити, що йому було обіцяно якщо не політичні, то точно матеріальні дивіденди. Одне погано: кандидат мав би зрозуміти, що до його супротивників виборці ніколи прихильно не поставляться: ті і так, як кажуть в народі, залили усім сала за шкуру, а тепер виявляється, що до святинь ставляться, як до якогось непотребу. Тому припустити, що "торгівля електоратом" матиме успіх, було б, м’яко кажучи, необачно. Але хто ж про це думає? Адже в голові лише мрії про депутатське крісло.