24.10.2012 10:04
«Дані рейтингу Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації DoingBusiness-2013 про позитивні зрушення в сфері оподаткування в Україні (фактично, вперше в історії Україна просунулась на 18 позицій за рік) є переконливим свідченням того, що ми на вірному шляху і комплексні економічні реформи дають перші результати». Про це заявив голова Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік.

За словами парламентарія, визнання світовими фінансовими експертами того факту, що в Україні останнім часом значно покращилися умови оподаткування є надзвичайно важливим і знаковим. Адже це є наслідком податкової реформи, а також низки інших системних рішень влади протягом останніх двох років. Це й скорочення кількості та розміру податків, мораторій на проведення позапланових перевірок, перехід на електронну форму податкової звітності тощо. Водночас, політик додав, що дані рейтингу Світового банку ґрунтуються на показниках 2011 року. «В 2012 році були здійснені нові кроки щодо дерегуляції бізнесу, зменшення кількості дозволів у сфері підприємництва,удосконалений Податковий кодекс. Нарешті був прийнятийі вступив в силу новий Митний кодекс, який наблизив митні формальності до стандартів ЄС. Отже, підсумки цього року дозволять посилити наші позиції і вийти на принципово новий рівень відносин влади та бізнесу», - зазначив він.

«Реформи в цьому напрямі, безумовно, й надалі триватимуть. Продовжуватиметься поступове зниження розміру податків. Податок на прибуток підприємств, який зараз становить 21 відсоток, скоротиться в 2013 році до 19 %, а в 2014 р. – до 16%, знижуватиметься ставка ПДВ. Ми також працюватимемо над подальшим спрощенням процедури адміністрування податків, що є одним з першочергових завдань», - підкреслив В.Хомутиннік.


Поступові, системні та узгоджені дії всіх гілок влади, спрямовані на поліпшення інвестиційного та бізнес-клімату, на думку парламентарія, дозволять вже за кілька років суттєво покращити основні економічні показники.