21.11.2012 13:23
Независимый медиа-профсоюз Украины (НМПУ) останавливает свое участие в заседаниях Межведомственной рабочей группы по анализу состояния соблюдения законодательства о свободе слова и защите прав журналистов при Президенте Украины (далее - МРГ) в связи с неэффективностью и беспомощностью этого органа в защите наших прав, - об этом говориться в сообщении организации. Приводим его текс полностью:

"Останньою краплею стала вакханалія і розбій, яку влаштували на виборах особи з зовнішню бандитів та посвідченнями журналістів. Міліція продемонструвала повну безвідповідальність та цинічну брутальність по відношенню до справжніх журналістів. Спецзасоби та сльозогінний газ застосовували до тих, хто намагався розказати суспільству правду про вибори, тоді як псевдо журналісти користувалися міліцейським захистом.

Бездіяльність МРГ призвела до встановлення прямої цензури в інформаційного агентстві УНІАН, чого не було з часів режиму Кучми. Кілька разів НМПУ на засіданнях міжвідомчої робочої групи вимагала порушити кримінальні справи та притягти до відповідальності Вадима Осадчого, за грубі порушення трудового законодавства під час незаконного зміщення з посади колишнього головного редактора УНІАН Олександра Харченка та фіктивного банкрутства ТОВ «ІТ Стандарт». Але окрім марного витрачання паперу – жодних результатів ми не домоглися.

Так само безкарними залишились злочинці, які нагло та привселюдно нападали на журналістів під час виконання ними своїх професійних обов’язків або ж під час мирних акцій на захист свободи слова. Попри численні зусилля профспілки, представників інших журналістських організацій та самих постраждалих, МРГ так і не змогла встановити особу, що напала на Олену Притулу та Катерину Горчинську під час Всесвітнього газетного конгресу. Не притягнуті до відповідальності особи, що незаконно затримували, а потім вимагали зізнання у журналіста Максима Касьянова, якого хотіли звинуватити у підготовці абсурдного замаху на губернатора Донеччини за допомогою викрутки. Не встановлені та не притягнуті до відповідальності особи, які здійснили напад на журналіста Мустафу Найєма, з застосуванням сили незаконно вилучили та видалили відеозапис інциденту.

Попри усі наявні докази, не притягнута до кримінальної відповідальності за ст. 171 особа, що арматурою побила фотокора Віталія Лазебника.
Не притягнуті до відповідальності особи, які незаконно, з грубим порушенням трудового законодавства звільнили головного редактора газети «Сегодня» Ігоря Гужву.

Без жодної реакції з боку МРГ та правоохоронців залишились і інші скарги на порушення прав журналістів чи загрозах свободі слова.
Фактично, діяльність Міжвідомчої робочої групи стала такою собі «Потьомкінськой дєрєвнєй», яка лише імітує бурхливу діяльність на захист журналістів, тоді як реальна ситуація зі свободою слова катастрофічно погіршується, цензура зростає, працювати журналістом дедалі небезпечніше.

НМПУ свідомо припиняє діяльність в роботі МРГ та закликає до цього своїх колег. Відновлення нашої роботи можливе тільки за умов перегляду формату роботи МРГ, дору
чення розслідування справ, що стосуються нападів на журналістів, досвідченим та неупередженим слідчим, проведення об’єктивних та всебічних слідчих дій, з притягненням до кримінальної відповідальності усіх осіб, що вчинили злочини проти журналістів".