14.01.2013 12:22
Ситуація, що склалася навколо бізнес активів одного з найбагатших людей України Ігоря Коломойського – прогресуюче банкротство «Аеросвіта» і блокування роботи підприємств «Укрнафти» – нагадує розвиток подій навколо опального російського олігарха Михайла Ходорковського. Але повторити долю Ходорковського, ув’язненого в РФ на 11 років, Коломойському навряд чи вдасться.

Передусім тому, що криза у відносинах влада – Коломойський ініційована самим олігархом. Публічні проблеми «Аеросвіту» пов’язані передусім з «війною» проти Бориса Колеснікова, небажанням поступатися практично монопольним становищем на ринку авіаційних перевезень («Аеросвіт» і МАУ Коломойского контролюють 57% ринку авіаперевезень) та спробою виведення активів з комерційно дискредитованого «Аеросвіту» в іншу «авіаційну» власність Коломойського – Міжнародні авіалінії України, пише ресурс Uiamp.org.ua.

Також цікаво, що інтенсивна фаза проблем в Коломойського почалася після втрати своєї посади його головним конкурентом в уряді – Борисом Колесниковим. А до цієї відставки добре приклалися й активи медіа-холдингу Коломойського – телеканали 1+1, агентство «УНІАН», «Главред» та інші, що взяли найактивнішу участь у висвітленні «хюндайних проблем» Колеснікова. Але ця «перемога» для Коломойського може виявитися «піровою», адже замість Колесникова в уряд прийшли ще більш агресивні політики й бізнесмени, які, що надзвичайно важливо, ще ближчі до Президента і мають більш розв’язані руки. Можна також бути впевненим, що Колесніков не забуде «послуги» Коломойського, і як показує справа Луценка пригадає це в зручний момент.

Неправильно оцінивши ситуацію, вважаючи що влада зайнята парламентськими виборами і перестановками в уряді, Коломойський можливо спробував сконцентрувати свої авіаактиви саме в МАУ, а проблеми які, у зв’язку з цим, виникли в «Аеросвіта» перекласти на плечі держави та пасажирів. Це, нажаль, звичний прийом для українського бізнесу, а скандалів навколо протизаконних оборудок з власністю, які пов’язують з Коломойським, чи не найбільше у нього серед усіх українських олігархів.


В свою чергу, очевидно, що опоненти олігарха, особливо ті, хто мають гарні зв’язки у владі, вирішили скористатися негативним іміджем, який склався у Коломойського у суспільстві на фоні кризи «Аеросвіту» та відібрати й інші «ласі шматки» його імперії – підприємства «Укрнафти», що ми наразі відобразилося в атаці на підконтрольний автозаправочний бізнес. Немає жодної гарантії, що найближчим часом не почнуться серйозні проблеми з головними бізнес-активами Коломойського – «ПриватБанком» (найбільший банк України) та медіа-холдингом.

За моєю інформацією, у владних колах вже серйозно розглядають варіант повного розгрому бізнес-імперії Коломойського. Адже, по-перше, це добре впишеться в нову президентську стратегію Януковича – соціально популярну боротьбу з олігархами, по-друге, Коломойського легко зробити «цапом-відбувайлом» і можна спробувати поквитатися за незадовільний результат ПР на парламентських виборах 2012 року. Саме Коломойського багато хто у владі звинувачує у фінансовій підтримці опозиції та фінансуванні радикальної «Свободи». По-третє активи Коломийського можуть серйозно вплинути на фінансово-політичний розклад серед конкуруючих олігархічних груп в переддень президентських виборів.

Загалом Ігор Коломойський може стати другою жертвою розборок після парламентських виборів. І, так само як і Валерій Хорошковський, причиною цьому стане, незадовільна на думку влади, діяльність підконтрольного йому медіа-холдингу й симпатії опозиції. Розклавши яйця в різні політичні «кошики», Коломойський, разом з тим, не зміг забезпечити, щоб вони були достатньо «круті» – реально впливали на прийняття владних рішень.

Разом з тим, Коломойському навряд чи загрожує доля Ходорковського. По-перше, він практично не проживає і не буває в Україні – має ізраїльське громадянство та постійно мешкає в Швейцарії. А враховуючи спроможність українських правоохоронних органів, можливості затримання Коломойського мінімальні. По-друге, на відміну від Ходорковського Коломойський через підконтрольні ЗМІ може створити серйозні проблеми для влади. А, по-третє, Коломойський має своє лобі та важелі впливу на міжнародні позиції української влади – наприклад він очолює Європейську єврейську раду.


Швидше за все ситуація розв’яжеться для Коломойського в «м’якому варіанті» – малопомітною для суспільства втратою частини бізнес-активів та появою у нього нових «правильних бізнес-партнерів». При чому, окрім авіа та енергетичних активів, в переддень президентської компанії 2015 року, під приціл потрапить, швидше за все, і медіа-холдинг.

Руслан Бортнік, директор Українського Інституту аналізу та менеджменту політики