06.03.2013 09:43
"Ми досі не вийшли з тієї трагічної історії, яка досі давить на нашу психіку, на наш менталітет і постійно нагадує про те, що ми в собі тримаємо маленького «совка», від якого нам важко позбутися", - пише у своєму блозі на сторінках інтернет-видання Новости Украины – From-UA політик Роман Зварич.

"У ЗМІ останнім часом регулярно з’являються новини про те, що на Східній Україні атакують пам’ятники Леніну. Повністю негативно ставитися до цих подій я не можу, однак щось стримує мене від того, щоб бути в захваті", - пише політик.

"Ця історія носить двоякий характер. З одного боку, це цинізм, а з іншого – це та трагедія, яка зумовлює, що подібні угруповання роблять те, що народ мав був би зробити сам, тобто природно. Та не в цьому найголовніша проблема. А в тому, що нація ідентифікує себе по своїм героям. І доки ці пам’ятники стоять у кожному селі, доти проблема не вирішуватиметься", - продовжує колишній народний депутат.


"У нас дуже заплутана історія. Ми досі не усвідомлюємо, наскільки на нас тисне спадщина, від якої ми досі не позбулися. Можливо, формування патріотизму повинно ґрунтуватися на тому, як «зчепити» національну свідомість, на позитивних діях, нішах. Я чудово розумію тих, хто обливає пам’ятники Леніну фарбою, знімають їх або відламують ніс, як це було перед Бессарабкою, але це точно не ті кроки, які перетворюють цей народ в одну національну спільноту з одним розумінням нашого майбутнього і минулого та із загальним усвідомленням того, в якому стані ми перебуваємо сьогодні. Я говорю про той ланцюг, про який писав ще Шевченко, який використовував це словосполучення в посланні до живих, мертвих і ще не народжених – якраз його нам і не вистачає", - підсумовує Роман Зварич.