18.03.2013 15:12
Незалежна медіа-профспілка України з тривогою дізналася про наміри першого заступника генерального прокурора України Рената Кузьміна повторно запропонувати запровадження кримінальної відповідальності за наклеп. За інформацією преси, він має намір внести відповідну статтю до майбутнього Кодексу про кримінальні проступки, повiдомили виданню Новости Украины – From-UA у прес-службi Незалежної медіа-профспілки України.

Медіа-профспілка нагадує, що аналогічна пропозиція восени минулого року викликала бурхливу реакцію і масові протести з боку журналістського середовища. Медіа-профспілка застерігає: нова подібна спроба стане для влади наступанням на граблі і викличе ще бурхливішу реакцію серед журналістів.

Журналісти протестуватимуть, бо вони усвідомлюють, що втілення ідеї кримінальної відповідальності за наклеп стане новим інструментом тиску на представників їхньої професії. Медійне середовище розуміє, що корумпована влада каратиме не борзописців, які справді поширюють неправдиву інформацію. Переслідувань зазнаватимуть чесні журналісти, які викривають хабарництво, корупцію, кумівство, злочинні схеми, до яких причетна влада.

Медіа-профспілка вважає, що проблему наклепу цілком можна вирішити у рамках нині діючого законодавства. Нема потреби запроваджувати нові закони у цій галузі.


НМПУ закликає відмовитися від подібних хибних ідей, адже вони відроджують у країні ганебне минуле, коли тоталітарна влада розправлялася з усіма неугодними. Повернення до такої практики стане ганьбою для України і ще більше погіршить ситуацію зі свободою слова.