Нардепи нагрянули з перевіркою до Лук'янівського сізо. ФОТО
24.04.2013 22:36
Сьогодні, 24 квітня, Народні депутати України, члени Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Валерій Пацкан (УДАР), Ірина Луценко (Батьківщина) та Ганна Герман (ПР) разом з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини відвідали Київський слідчий ізолятор № 13 з метою перевірки стану додержання прав і свобод людини і громадянина в цій установі. Про це повiдомили інтернет-виданню Новини України – From-UA у прес-службi народного депутата України Валерія Пацкана.

Відвідання слідчого ізолятору відбулося за рішенням Комітету на виконання контрольної функції.

Депутати не попереджали про намір відвідати пенітенціарну установу, а тому мали можливість перевірити стан додержання прав людини в автозаках, якими перевозять в’язнів, камери попереднього ув’язнення, камери збірних відділень та для тримання транзитно-пересильних, а також камери, де утримуються жінки з дітьми. Крім того, народні депутати відвідали камеру №157, де ще нещодавно утримувався Юрій Луценко.


«Побачене дуже вразило. Хіба те, що тут перебувають ув’язнених є виправданням тому, щоб ставитись до цих людей, як до тварин? Тут повна антисанітарія, жахливі умови утримання. Є камери, в яких утримуються до 36 ув’язнених. Важко передати, що там відбувається! Із ліків для засуджених – анальгін та ношпа. На сніданок – частково згнивша картопля. Ні на що більше українська держава не спромоглася», - поділився враженнями від побаченого голова Комітету, УДАРівець Валерій Пацкан.

Він також зазначив про недосконалість судової системи в Україні і упередженість більшості суддів, та вважає вкрай необхідним звернути увагу на покращення умов в українських слідчих ізоляторах, зокрема, забезпечення в СІЗО дотримання належного санітарно-гігієнічного стану.

Кроме того, недавно из Лукьяновского СИЗО № 13 г. Киева сбежал заключенный. Об этом сообщили в МВД. Как отметили правоохранители, "пропажу" заметили после проведения утренней проверки осужденных хозяйственной обслуги по корпусному отделению.


Напомним, что ранее интернет-издание Новости Украины - From-UA сообщало, что президент Виктор Янукович предлагал генпрокурору Виктору Пшонке организовать проверку в Киевском следственном изоляторе.