12.07.2013 14:04
На Одещині попереджено чергову екологічну катастрофу. Правоохоронні та природоохоронні структури відреагували на повідомлення занепокоєних громадян та виявили нелегальне сховище небезпечних відходів. Отруйна речовина, схожа на відпрацьоване машинне мастило, зберігалася у старих, проржавілих залізничних цистернах, напіввкопаних у землю всього лише в 200 метрах від моря. Поруч із цистернами правоохоронці знайшли потужний насос, шланги та інше обладнання для перекачки речовин. Наразі, власники цистерн виясняються, а фахівці з’ясовують, чи не відбулося протікання речовини в ґрунтові води.

Як повідомили свідки, вони кілька місяців намагалися з’ясувати у невідомих молодиків, що саме завозиться ночами на закриту територію. Втім, панікувати люди розпочали лише після того, як питна вода, що з найближчих свердловин вкрилася райдужною плівкою. Чи винні в цьому недобросовісні підприємці, покажуть результати лабораторних досліджень.

У міністерстві екології та природних ресурсів кажуть, що на сьогодні в Україні нараховується більше 1500 підприємств-ліцензіатів у сфері поводження з небезпечними відходами, до яких відноситься мастило. За даними Держмитслужби, на територію України за 5 місяців цього року ввезено близько 120 тис. тон., а у 2012 році було ввезено 230,6 тис. т. мастил, з яких офіційно утилізовано тільки 3%. Видалення та утилізація відпрацьованих мастил регулюється вимогами постанови КМУ №1075 від 17.12.2012. В Державній екологічній інспекції підтвердили частішання випадки грубих порушень правил поводження з небезпечними відходами та екологічну загрозу від великої кількості хімічних речовин, що потребують знешкодження та утилізації в спеціальних умовах. «Більшість підприємств, що займаються небезпечними відходами не мають власного обладнання, або спеціально облаштованих складських приміщень. Наразі створено робочу групу із залученням правоохоронних структур для перевірки найбільш проблемних підприємств» - повідомили у Держекоінспекції України.