14.10.2013 12:10
За нещодавно оприлюдненими даними вересневого соцопитування Київського міжнародного інституту соціології, якби вибори відбулися у вересні 2013 року, то чинний глава держави Віктор Янукович програв би у другому турі президентських виборів Віталію Кличку (42,7% проти 24,8%) і Арсенію Яценюку (31,3% проти 28,1%). Також непогані шанси на успіх мають Петро Порошенко (20,9% підтримки виборців проти 28,5% у президента); Юрій Луценко – (23,1% проти 30%), Олег Тягнибок – (23% проти 29,7%).

Проте, на думку Директора Українського Інституту аналізу та менеджменту політики Руслана Бортніка, навіть такі результати соціології зовсім не гарантують перемогу опозиційному кандидату, проте однозначно забезпечать гостру боротьбу між ними за пальму першості.

«Опубліковані соціологічні результати не ослаблять позиції чинного Президента, адже він має стійке сформоване електоральне ядро. Крім того Янукович, на відміну від своїх потенційних опонентів, ще, фактично, не розпочинав виборчої компанії і має значну частку немобілізованого електорату» - вважає Бортнік.


«Останні опитування лише загострили боротьбу між опозиційними лідерами «за булаву». Адже, незважаючи на численні заяви об’єднаного кандидата до цього часу так і не визначено. Тому потенційно президентські рейтинги Кличка, Яценюка і Тягнибока за майже 2 роки до виборів гарантують опозиційному табору лише війну на знищення, але аж ніяк не перемогу. Уже сьогодні, на регіональному рівні, відзначається гостре протистояння між головними опозиційними силами, яке, час від часу, навіть виливається в гучні скандали та хвилі «чорнухи» в контрольованих ЗМІ. Така боротьба б’є по рейтингам усіх її учасників, і може стати «Піровою перемогою» для об’єднаного кандидата, якщо такий і з’явиться».