18.11.2013 17:05
Керівники організацій колективного управління «Української ліга музичних прав» (УЛМП) та Український музичний альянс (УМА) при підтримці «Коаліції виконавців і продюсерів України» помічені у виведенні коштів правовласників з рахунків ОКУ на свої особисті рахунки.

Про це повідомили джерела в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, яке нещодавно почало опікуватися діяльністю Державної служби інтелектуальної власності. Нагадаємо, указом від 8 жовтня президент Віктор Янукович підпорядкував Мінекономрозвитку Держслужбу інтелектуальної власності, у віданні якої перебуває державне підприємство «Українське агентство авторських і суміжних прав» (УААСП), яке відповідає за питання виплати роялті власникам прав на музичні твори, iнформує Fakty.ictv.ua.

За наявними в міністерстві даними заступник директора ДП УААСП і колишній директор ОКУ «Українська ліга музичних прав», Олексій Гуменчук, його колишній заступник, а нині директор УЛМП Олександр Волинець, а також директор Коаліції виконавців та продюсерів України Дмитро Прикордонний одночасно були приватними підприємцями і отримували від ОКУ, яким керували, суттєві кошти за «консультаційні послуги».

Так, за період з 2010 по 2013 роки Дмитро Прикордонний з розрахункового рахунку УЛМП отримав близько 800 тисяч гривень, а з рахунку ОКР «Український музичний альянс» (УМА) - 248 тисяч гривень. У цей же період Олександр Волинець отримав з рахунків УЛМП 1 мільйон 285 тисяч гривень, а з рахунку РОЗУМУ - 1,6 мільйона гривень. Олексію Гуменчуку було виплачено близько 3 мільйонів гривень з рахунку УМА.

Загалом таким чином підприємці отримали близько 7 мільйонів гривень, які належали правовласникам. При тому, що сукупні збори УЛМП та УМА ніколи не перевищували 5 мільйонів гривень в рік.


За словами джерела, у Мінекономіки вважають, що ця сума - 7 мільйонів гривень - саме ті гроші, які зазначені організації збирали як роялті за використання музики в комерційних цілях, і які призначалися для виплати правовласникам.