09.12.2013 14:26
Мешканці Києва у соціальних мережах висловлюють свій протест з приводу стихійного знищення скульптури Володимира Леніна, що стояла навпроти Бесарабського ринку.

Хоча чимало хто й погоджується з тим, що Леніну тут було не місце, але спосіб усунення пам’ятника викликав обурення і серед затятих прихильників порвати з радянським минулим. Звучать і нагадування про художню цінність скульптури (її виготовили ще у 1939 році для Всесвітньої виставки у Нью-Йорку), а також про можливу радикалізацію суспільства, пише eveningkiev.

– Треба мати на увазі теорію розбитих вікон, адже незначні радикальні дії провокують ще більший радикалізм, – зазначив киянин Віктор. – На даний момент є більш важливі справи, які об'єднують Україну. Так, пам’ятник зняти треба було, але законним шляхом, перемістивши у якийсь парк на околиці міста і заробляти на цьому гроші, як робляться це в Прибалтиці. Різниця тільки в тому, що вони вже стали європейцями, хоча вони «люблять» Леніна ще більше чим ми.

– Це не Європа, а варварство! – пише у своєму блозі мешканець Позняків Тимур. – Чому ж у європейських країнах пам'ятки та меморіальні дошки Леніну не зносять? Але, навіть, не в тому річ. Цей монумент за визначенням українських мистецтвознавців, був твором монументального мистецтва. У запасниках музеїв України чимало картин з зображеннями подій комуністичної доби – шедеврів живопису. Варто спалити?

Чимало мешканців міста з жалем говорять, що внаслідок мирних протестів відбувається, по суті, і руйнація міста: будуються барикади, знищуються пам’ятники. Дехто шокований таким ходом подій, хтось – розлючений, що відбувається радикалізація і повторення помилок минулого.


– Звістка про «покарання» пам’ятника мене розізлила, – розповіла киянка Надія. – Я сприймаю знищення пам’ятника Леніну таким варварським методом як знищення пам’яті про уроки з історії неосвіченими вандалами. Пам’ятники потрібні не тільки для возвеличення, а й щоб не забувати про дії та наслідки цих дій. До того ж саме цей пам’ятник мав певну мистецьку цінність. Закидають, що от комуністи самі руйнували, знищували, пам’ятник Леніну - символ тоталітаризму, тощо. Я не бачу жодної різниці у їхніх діях і діях вчорашніх руйнівників, хіба що маштаб поки значно менший.