17.01.2014 12:00
Таку думку висловила член Ради суддів України, суддя Верховного Суду Галина Канигіна, коментуючи ЗіБ ухвалення Верховною Радою закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян».

Вона відзначила, що «судді як носії судової влади повинні бути захищені державою, і коли людина звертається до суду, вона має знати, що закон захищає суддю, а відтак у останнього є обов’язок захистити права того, хто звертається».

Г.Канигіна нагадала, що РСУ неодноразово зверталася з питань необхідності посилення захисту суддів, у тому числі — в законодавчому порядку, але ці рішення залишалися невиконаними.

Новоприйнятий закон встановлює обов’язок тих, до кого РСУ звернулася, надати відповідь та вчинити певні дії. Наприклад, ст 127 закону «Про судоустрій і статус суддів» доповнена положенням, яке визначає, що органи державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові особи, керівники підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян, яким направлено звернення Ради суддів України з питань забезпечення безпеки суддів, зобов'язані протягом 10 днів з дня його отримання розглянути і дати письмову відповідь. А якщо це неможливо, то розгляд звернення не може перевищувати 30 днів з дня його отримання.

«Таким чином, наші повноваження тепер підкріплені обов’язками тих, до кого звертається РСУ, оскільки згідно із чинним законодавством, РСУ — єдиний орган, який має право активно захищати суддю», — зауважила Г.Канигіна.

Стосовно посилення відповідальності за втручання у здійснення правосуддя, зокрема, за поширення особистої інформації щодо судді та членів його родини, то, на переконання члена РСУ, такі методи тиску є неприпустимими, а «розібратися в подібних питаннях можна у встановленому законом порядку».

«Якщо хтось із учасників процесу вважає, що рішення незаконне, його можна оскаржити. А збирати певні сили чи коло людей під стінами суду, і блокувати його роботу – неприпустимо в демократичній державі», — наголосила вона. «Тому як член Ради суддів України я вітаю прийняття цього закону», — підсумувала Г.Канигіна.


Нагадаємо, що сьогодні Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян», яким, серед іншого, збільшила кримінальне покарання за дії, вчинені проти суддів та членів їхніх сімей, а також за прояви неповаги до суду.