25.01.2014 19:15
В редакцию интернет-издания Новости Украины - From-UA пришли очень полезные (учитывая мороз на улице и количество людей, которые на этом морозе находятся) советы от доктора Ольги Богомолец. Приводим их без сокращений и языком оригинала:

Важливо знати!

1.Значно легше запобігти відмороженню, ніж його потім лікувати!

2.Відмороження починається з втрати чутливості і побіління шкіри! Навіть сильні відмороження можуть вас спочатку не турбувати!

3.Тісний одяг та взуття призводять до стискання капілярів, порушення кровообігу і скорішого відмерзання частин вашого тіла! Одягайтесь і взувайтесь правильно!

4.Бензин чи його замінники швидко призводять до відмороження шкіри ! При роботі з такими речовинами обов’язково користуйтесь товстими рукавицями, що захистять шкіру від вологи!

5.Металеві прикраси у жінок і металеві засоби захисту у чоловіків, які торкаються незахищеної одягом шкіри, охолоджуються значно скоріше ніж ваше тіло і відбирають тепло! Тримайте руки і шкіру захищеними!

6.Якщо є вітер, відмороження відбувається значно скоріше! Ховайтесь від вітру по можливості!

7.Втомлена, невиспана людина скоріше переохолоджується і скоріше втрачає контроль над власними відчуттями!

8.Створюючи ілюзію зігрівання, вживання алкоголю призводить до втрати тепла і пришвидшує переохолодження!

9.Куріння на морозі призводить до звуження периферійних судин і прискорює замерзання рук і ніг!

10.Самолікування відморожень 3-4 ступеня може призвести до ампутації вух, носа і навіть гангрени!


Як правильно поводитись на морозі?

1.Попросіть товариша, який є поряд з вами час від часу дивитися на ваше обличчя – якщо він скаже, що ваш ніс або щоки побіліли – негайно зайдіть у приміщення!

2.Не забувайте дивитись на обличчя ваших друзів! Якщо побачите ознаки відмороження – терміново вимагайте зігріти ушкоджену ділянку шкіри в теплі!

3.Не виходьте на мороз голодними – перекусіть чимось висококалорійним!

4.Захистіть відкриті ділянки тіла шапкою, шарфом, коміром, рукавицями!

5.Якщо одяг, взуття або шкарпетки змокли – негайно переодягніться на сухе! На рахунку кожна хвилина часу!

6.Покладіть у взуття прокладки або гірчичники!

7.Частіше пийте гарячий чай, можна з лимоном чи імбірем, каву.

8.Працюйте руками, рухайте пальцями рук і ніг – це посилить кровообіг в замерзаючих судинах! Пострибайте з ноги на ногу!

9.Кожні тридцять хвилин заходьте в тепле приміщення на 10-15 хвилин. Впевніться, що у вас збереглась чутливість носа, вух, пальців.

10.Одягніть чим побільше шарів вільного одягу – замість одного міцного светра – краще декілька тоненьких. Відстань між шарами одягу упередить потіння і переохолодження!

Категорично заборонено на морозі -

1.Розтирати ушкоджені морозом ділянки снігом – травмування призведе лише до проникнення вторинної інфекції і погіршить загоєння!

2.Знімати взуття на морозі зі змерзлих ніг ! Роззувайтеся тільки в теплому приміщення, адже ноги можуть розпухнути і ви будете не в змозі знову взутися!

3.Торкатися металу голими руками чи язиком! Метал миттєво забере у вас тепло і призведе до відмороження!

4.Змочувати шкіру, виходити на вулицю з вологою головою чи у вологому одязі!

5.Зігрівати відморожені ділянки гарячою водою або біля гарячих пічок чи батарей ! Це може призвести до значно тяжчих ускладнень!

6.Змащувати уражені ділянки після відмороження жирними кремами чи жиром! Це позбавляє шкіру можливості дихати, посилює запалення, набряк і погіршує негативні наслідки!

7.Допускати повторне відмороження тієї самої ділянки шкіри! Наслідки повторного відмороження будуть значно більш тяжкими!


Пам’ятайте ознаки відмороження –

1 ступінь – шкіра втратила чутливість, побіліла. При зігріванні через деякий час (15-20 хвилин) на шкірі з’являється почервоніння, легка припухлість. Людина починає відчувати жар, біль, поколювання чи легкий зуд.

2 ступінь – шкіра втратила чутливість, побіліла. При зігріванні шкіра починає мати фіолетовий відтінок, на ній з’являються пухирі і набряк, які потребують спеціального лікування. Відновлення шкірного покрову після висихання пухирів триває 15-20 діб!

3-4 ступінь – шкіра втратила чутливість, побіліла, стала сірувато - жовтуватою, перестала боліти або будь як турбувати – після відігрівання шкіра стає ламкою, при доторканні може відшаруватися і навіть відпасти.


Перша допомога при відмороженні -

1.Зайдіть в тепле приміщення, побудьте там декілька годин, допоки зможете з’ясувати ступінь відмороження, поїжте, попийте теплого пиття!

2.Дотримуйтесь у лікуванні принципу «внутрішнього зігрівання» уражених тканин – пийте якомога більше теплої рідини, крім алкоголю!

3.Після відновлення кровообігу – накладіть на уражену ділянку термоізолюючу пов’язку – ватно-марлеву чи бавовняну.

4.Якщо шкіра при поступовому повільному зігріванні у теплому приміщенні почервоніла – це добра ознака – кровообіг відновлюється! Це відбувається переважно через 15-20 хвилин! Можете продовжити зігрівання сухим компресом чи легким масажем і не виходьте ні в якому разі на мороз!!!

5.Якщо через певний час на шкірі з’явилися пухирі – це свідчить про більш тяжку ступінь відмороження – пухирі після висихання потрібно обробляти не спиртовими дезінфікуючими засобами, а найкраще звернутися по допомогу до лікаря.

6.Пришвидшити загоєння ран при відмороженні можуть мазі чи креми траумель, бепантен, левомеколь або інші місцеві засоби, які мають протизапальний, протинабряковий та регенераційний ефекти.

7.Більш важкі ступені відмороження потребують лікування в стаціонарі! Не гайте час на самолікування 3-4 ступенів відмороження – це може призвести до тяжких і навіть фатальних наслідків!

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.