31.01.2014 13:33
Створення таких органів, як Народна Рада та Народна Самооборона, не допускається ні Конституцією, ні законами України.

Більше того, спроби створити такі органи несуть загрозу конституційному ладу країни та її територіальній цілісності - про це у ексклюзивному коментарі УНН повідомила Начальник Головного управління Генеральної прокуратури України Ірина Зарубинська.

“Останнім часом в Україні набули поширення факти прийняття органами місцевого самоврядування та окремими групами осіб рішень про утворення Народних Рад як органів з владними та управлінським повноваженнями. Такі факти задокументовано у Волинській, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях. Окремими місцевими радами Волинської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської областей також утворювалися підрозділи Народної Самооборони” — повідомила Ірина Зарубинська.


Також вона зазначила, що створення таких органів як Народна Рада та Народна Самооборона не допускається ні Конституцією, ні законами України. Більше того, такі спроби несуть загрозу конституційному ладу країни та територіальній цілісності.

“З метою недопущення зміни конституційного ладу України, формування нелегітимних органів влади та припинення протистояння в суспільстві прокурорами на всі ці рішення було подано до суду позови про визнання їх незаконними та скасування.

За період з 16 січня поточного року судами задоволено 17 позовів прокурорів. У порядку забезпечення позовних вимог задоволено клопотання прокурорів та зупинено дію 115 протиправних рішень органів місцевого самоврядування. Тобто ці рішення на території України не діють у зв’язку з їх оскарженням до суду.

Натомість окремі особи продовжують умисно вчиняти активні дії, спрямовані на легалізацію вказаних незаконних рішень місцевих рада та діяльності Народної Ради.

З цією метою вони спонукають працівників правоохоронних органів, суду та державних службовців до реалізації протиправних рішень шляхом підписання заяв про визнання актів Народної Ради, їх виконання” — повідомила вона.

Відповідаючи на запитання про відповідальність за такі дії Ірина Зурубинська відповіла: “Вказані дії є злочином, відповідальність за який передбачено частиною 1 статті 365 КК України, у тому числі покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.

За таких обставин у Львівській області розпочато кримінальне провадження щодо керівника районної так званої „Народної Ради“, який одночасно є головою районної ради. Триває досудове слідство.

Органи прокуратури застерігають, що будуть принципово реагуватимуть на всі спроби змін конституційного ладу або захоплення державної влади”.

Нагадаємо, 22 січня на установчих зборах Народної ради України затвердили Декларацію про проголошення Народної ради України.


Народна Рада України планує забезпечити організацію та скликання громадських Конституційних зборів як органу для підготовки проекту нової Конституції України, яка має відновити законність та правопорядок, баланс між гілками влади, їхню незалежність одна від одної та запровадження реального місцевого самоврядування в Україні.

Створення Народної Ради має бути підтверджено громадянами України шляхом збору підписів.

Народна Рада України формує Народну виборчу комісію з народних депутатів Верховної ради з опозиційних фракцій, які є членами лічильної комісії ВР, йдеться в декларації.

Народна виборча комісія має забезпечити проведення та встановлення результатів загальнонаціональних опитувань. В Криму, кожній області, районах та містах будуть утворені народні виборчі комісії з депутатів міських, районних та місцевих Рад опозиційних фракцій.

Після цього, в деяких областях України, обласних центра учасники акцій протесту разом з окремими депутатами місцевих рад почали проголошувати створення Народний Рад, які є фактично паралельними органами влади. Крім того, активісти самоорганізуються в загони Народної Самооборони, яка фактично, на їх думку, має виконувати функції муніципальної міліції.