25.02.2014 22:45
Через социальные сети vkontakte и facebook распространяется инициатива, связанная с попыткой отдельных политиков расколть Украину по "языковому" принципу. На страницах пользователей соцсетей из западных регионов Украины начали появляться посты с призывом завтра 26 февраля общаться на русском языке.

Новости Донбасса приводят текст без изменений:

"26 февраля я, львовянка, буду общаться на русском языке.

Мы, львовяне, хотим обратиться к жителям Востока и Юга Украины с благодарностью за поддержку в борьбе против преступной власти. Мы вместе стояли на баррикадах, мы вместе с вами скорбим о погибших, и мы вместе с вами хотим построить новую Украину.

Мы обращемся к вам на русском в первую очередь потому, что для нас важно теперь поддержать вас в борьбе, которая все еще продолжается в Луганске, Крыму, Днепропетровске, Херсоне и Одессе. И еще потому, что определенные политические силы пытаются спекулировать вопросами языка в Украине в и без того сложной и накаленной ситуации. Мы не хотим, чтобы нас как жителей Западной Украины ассоциировали с радикальными заявлениями представителей ВО «Свобода» –ведь далеко не все во Львове, Ивано-Франковске или Тернополе поддерживают идеологию этой партии.

Мы не собираемся насильно насаждать украинский язык и тем более притеснять права русскоязычного населения Востока и Юга Украины. Львов и львовяне всегда были гостеприимны ко всем национальностям, и каждый, кто был здесь – может это подтвердить. Исторически мы были и продолжаем быть мультикультурным центром, и не превозносим никаких «титульных наций». Права каждого человека независимо от национальности и языка, честь и достоинство – вот за что мы стояли на Майдане, и продолжаем стоять.

ВО «Свобода» в результате своих провокационных и сомнительных действий и заявлений в последнее время стремительно теряют поддержку в обществе, и мы надеемся, что предстоящие выборы и люстрация власти всё расставят на свои места. Нас, так же как и вас, интересует полная перезагрузка системы власти, а не смена лиц на главных должностях.

Поэтому мы хотим высказать вам нашу солидарность и просим не судить про всю Западную Украину исходя из заявлений отдельных одиозных политиков. В последнее время Львов старательно налаживал связи с разными городами Восточной Украины, и мы будем продолжать эту работу на всех возможных уровнях.

Восток и Запад не раз пытались рассорить за годы независимости Украины. Но мы убеждены, что наш народ мудрее любых политиков. И мы не раз доказывали, что легко приходим ко взаимному согласию, как только политики оставляют нас в покое
".


В ответ жители Донецка распространили следующее заявление:

"26 лютого я донеччанин буду спілкуватися українською мовою.

Саме в цей день у Львові пройде захід, що ставить за мету показати Верховній Раді, та мешканцям Східних та Південних регіонів, що деякі політичні дії не мають нічого спільного з справжнім бажанням українського народу. Тому місто Лева 26 лютого перейде на російську мову.

Ми донеччани хочемо виразити свою підтримку розбудові громадського суспільства в Україні, і в знак солідарності з мешканцями Західних та Центральних областей держави 26 лютого ми будемо спілкуватися українською мовою дома, на роботі, у транспорті, з друзями – всюди.

Ми звертаємося до мешканців Західних та Центральних областей. Не осуджуйте нас. Ми стали заручниками багатьох зовнішніх факторів. Це є дезінформація, «гебельсівська» пропаганда діячів, заміна понять, безвідповідальність окремих чиновників та політиків, тиск криміналу. Нам доводиться боротися на усіх фронтах. І це робити важко. І ще важче, коли побратими з заходу рівняють всіх як «бидло» та «бандитів». Ми не такі! Так, у нас є досить представників людської раси, якими не можна пишатися, і яких ми самі називаємо бидлом та бандитами. Але де їх нема?

Люди східної України то є добрі, прості й сильні нащадки козаків, але яких завжди змушували і ще досі примушують цього не згадувати. Нам складно. Але ми боремось, і ми поборемо!

Не рівняйте усіх через «Партію регіонів» та окремих її представників . Маніпулювання населенням наших регіонів, ще досі має місце, але такому явищу настає кінець. Нам потрібен час і розуміння.

Значення російської мови в наших регіонах перебільшено, бо досить від’їхати від будь-якого великого міста хоча б на 5 кілометрів, і як ви почуєте українську мову. В наших областях села, маленькі міста – розмовляють українською. Не літературною українською, з використанням російських слів, але чи немає впливу на народну українську мову в селах Західної України з боку мов інших держав? І все це - нормально.

Ми звертаємось до мешканців Східних та Південних регіонів. Майдан – в кожному з нас. Кожен раз, коли хтось з нас стикається з беззаконням, з хабарами, з нечесними судами та несправедливістю, коли ти думаєш, що скільки це можна терпіти – це є Майдан. Майдан не стояв за когось, чи за чиїсь гроші. Майдан не допустить політичних ігрищ, не допустить повернення Тимошенко чи диктатури. Не вірте чуткам про банди «бандерівців» та куплені мільйони наших з вами співвітчизників. Майдан – то є народ. Народ такий, як ми з вами.

Не вірте махінаціям з мовами та федералізацією. Все це робиться заради влади над нами. Але ми ж не такі! Чи не так?

Не вірте чуткам, що хтось збирається нас вбивати, чи щось там подібне робити. Ми громадяни однієї країни, і ми не будемо фігурками в руках ляльководів. Вірте серцю, вірте своїм братіям, вірте один одному.

Наша мета показати усій країні, і насамперед політикам, що ми не допустимо політичних ігрищ на тлі сумних й тяжких днів нашої історії. Ми доведемо, що народ України незалежно від мови та національності, від міста прописки – то є вільні, дружні люди, які «не поведуться» на політичні забавки. Ми доведемо, що ані Схід, ані Захід не розколе жоден політик. Ніхто не зможе маніпулювати народом України! Лицарство і честь – то є Наш з вами щит від гнилої політичної системи. Сход та Захід тримають цей щит разом. Ми почнемо слухати і спілкуватися один з одним, не залежно від політиків!

Тому завтра 26 лютого в знак солідарності з мешканцями Західних та Центральних регіонів я буду розмовляти українською дома, на роботі, у транспорті, з друзями – всюди
".