Лишь после вмешательства омбудсмена к Бакулину пустили невропатолога и провели МРТ
28.03.2014 13:51
Омбудсмен Валерія Лутковська наполягла на тому, щоб екс-голові правління НАК «Нафтогаз України» було забезпечено огляд невропатологом та проведення МРТ. Її візит до місця утримання Євгена Бакуліна відбувся після того, як його адвокати висловили свої побоювання щодо можливості позбавлення належної медичної допомоги в умовах слідчого ізолятора.

Про це омбудсмен заявила у в коментарі журналістам.

«У нього після нашого візиту, у зв’язку з тим, що до того не було невропатолога і ми наполягли на тому, щоб невропатолог на нього подивився і, відповідно, висловив свою точку зору стосовно лікування - після того невропатолог був, дав направлення на МРТ. На МРТ його звозили з вивозом в цивільну лікарню. Після того він був іще раз проконсультований невропатологом і, відповідно, було призначено лікування, яке зараз проводиться», - зазначила Валерія Лутковська.

На запитання щодо можливих порушень у процесі затримання Євгена Бакуліна Валерія Лутковська зазначила, що це питання до адвокатів Євгена Бакуліна.

«Це питання до адвокатів. Це питання для того, щоб адвокати мали можливість використати всі можливості, надані їм законом про адвокатуру та адвокатську діяльність і в подальшому для того, щоб вони могли захистити свого клієнта... Я не була, на жаль, під час цього процесу», - сказала омбудсмен.

Вона також відмовилася коментувати стан почуття Євгена Бакуліна та наявність на його тілі ушкоджень, зіславшись на конфіденційність цієї інформації.

«Це стосується медичної документації, медичних діагнозів, це конфіденційна інформація про особу, яку я не маю права розголошувати», - сказала Лутковська.

Нагадаємо, у п’ятницю, 28 березня, о 15:40, у Апеляційному суді міста Києва за адресою вул. Солом’янська, 2-а, відбудеться розгляд апеляційної скарги на ухвалу Печерського районного суду м. Києва про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Бакуліна Євгена Миколайовича. Представлятимуть інтереси Бакуліна його захисники – адвокати Дмитро Бєляєв, Віктор Рукін та Олена Фролова. Розглядатиме апеляційну скаргу суддя Рибак Іван Олексійович.

Адвокати Євгена Бакуліна наголошують на численних грубих порушеннях його прав під час затримання і тримання під вартою.

«Відвідавши Бакуліна в Київському СІЗО №13, де останній утримується, мною було виявлено на його обличчі сліди тілесних ушкоджень, зокрема синці. В розмові з ним, Бакулін пояснив що отримав їх 21 березня під час затримання та доставляння його в ізолятор. Під час його невідкладного огляду лікарями за клопотанням захисту було встановлено ознаки, які вказують на закриту черепно-мозкову травму та струс головного мозку, що вказує на необхідність його госпіталізації. Зі слів Бакуліна, через вкрай поганий стан самопочуття він з моменту затримання не може вживати їжу. Також хотілося б звернути увагу суспільства на ті грубі порушення прав затриманого Бакуліна, які допущені під час слідства. Маючи на руках дані лікарів про необхідність госпіталізації Бакуліна під час його затримання, правоохоронці в брутальний спосіб перед автомобілем швидкої допомоги фактично викрали затриманого і на непристосованому автомобілі вивезли його у невідомому напрямку», - сказав у коментарі ЗМІ Дмитро Бєляєв.

У свою чергу Олена Фролова наголосила, що на сьогодні є документально підтверджені порушення з боку старшого слідчого Головного слідчого управління МВС, процесуального керівника - старшого прокурора відділу Генеральної прокуратури України, слідчого судді Печерського районного суду міста Києва.

«Мова йде про незаконне затримання та тримання під вартою. Мого підзахисного було позбавлено можливості ознайомитись із клопотанням про обрання запобіжного заходу. Мій підзахисний Бакулін під час нічного слухання так і сказав відверто сказав, що йому не зрозуміла суть даного нічного судового засідання.

Справа про обрання запобіжного заходу слухалася в ніч з суботи на неділю з 21 вечора до 5 години ранку. Весь цей час мій підзахисний Бакулін знаходився в клітці. Він не мав можливості отримати питну воду, їжу та медичну допомогу. Вибачте, просто весь цей час він не мав можливості сходити до туалету. Хоча з такими проханнями неодноразово зверталися і захист, і Бакулін до представників влади. Саме реагуючи на такі численні порушення закону, нами сьогодні подано заяву про вчинення злочину вказаними посадовими особами до Генеральної прокуратури України. Ми маємо надію, що сьогоднішнє керівництво Генеральної прокуратури належним чином на відреагує на нашу заяву. Ми вважаємо, що такі тортури які принижують честь і гідність людини, є неприпустимими в сучасній Україні, яка підписала політичну угоду з Євросоюзом. На сьогодні нами подано апеляційну скаргу на незаконність затримання та тримання пі вартою. Розгляд справи Апеляційним судом міста Києва призначений на п’ятницю 28 березня. Маємо надію що тиску на суддів не буде і закон переможе», - говориться у заяві Олени Фролової.