02.04.2014 13:43
Захисники екс-голови правління НАК «Нафтогаз України» Євгена Бакуліна адвокат Дмитро Бєляєв і юрист Валентина Теличенко заявляють про те, що він затриманий незаконно на замовлення теперішньої влади.

Про це юристи заявили під час прес-конференції, яка відбулася у вівторок 01 квітня.

«Суди й сьогодні так само як за Януковича приймають замовні рішення. Судді як ігнорували закон, так і ігнорують. На користь замовника. В нашому випадку, скоріш за все, замовником була держава», - заявила представник Бакуліна в ЄСПЛ Валентина Теличенко, відома тим, що раніше захищала в Європейському суді з прав людини Юлію Тимошенко та Юрія Луценка.

«Три роки ви слухали мої розповіді про політичні справи в Україні, про порушення у правоохоронних органів у зв’язку з політичними справами – справою Тимошенко, Луценка, Іващенка й ще декількох. І зараз продовжується та сама історія – порушення під час затримання, коли людину намагаються зламати негуманним, нелюдським ставленням. Справа Бакуліна дуже подібна саме до цих справ, які вже визнані політичними», - сказала Валентина Теличенко.

Вона також зазначила, що кількість порушень під час затримання та тримання під вартою Бакуліна настільки значна, що вона не сумнівається - ЄСПЛ винесе рішення на його користь.

«Я вже можу із впевненістю, хоча дуже обережна говорити про судові рішення, але тут я можу з впевненістю сказати, що порушень по 5-й статті набралося вже так багато, що не виграти в цій частині справу проти України було би дуже соромно… Це означає, що знову держава Україна виявиться в дуже непривабливому становищі», - сказала Валентина Теличенко.

У свою чергу адвокат Бакуліна Дмитро Бєляєв наголошує: його підзахисного тримають під вартою абсолютно незаконно.

«На даний момент вже 11 доба, коли мій підзахисний тримається під вартою, тримається незаконно. Оскільки до цього часу – ні органи слідства, ні процесуальні керівники не спромоглися в законний спосіб повідомити Бакуліна про підозру», - заявив Дмитро Бєляєв.

Він наголосив, що виключно Генпрокурор, або його заступники, згідно закону, мають право вручати повідомлення про підозру депутату обласної ради, яким є Бакулін.

«Є чітко визначені особи , яких визначає керівник органу прокуратури. Тільки вони мають право повідомлю вати про підозру. Заступник генпрокурора, яке так безглуздо намагаються вручити моєму підзахисному, він не включений в групу прокурорів. Він не має прав навіть на складання цієї підозри. Елементарний процесуальний момент, але і тут він порушений. То як можливо людині захиститися від держави, де норми закону просто проігноровані?», - запитує Дмитро Бєляєв.

Адвокат вважає, що дії органів слідства і суду щодо Бакуліна були сплановані з метою у будь-який спосіб залишити його під вартою. Однією з таких дій є рішення суду про встановлення Бакуліну надгігантської застави у розмірі 1,5 млрд. грн., непомірної для жодної людини в Україні.

«Це рішення – це верхівка тих спланованих дій, які були направлені на позбавлення у будь-який спосіб Бакуліна волі. Навіть обрання йому непомірного розміру застави, нехарактерного і неможливого для сплати будь-ким в нашій країні, це також дія, спланована і направлена на одне – на те, щоб Бакулін під час слідства перебував під вартою», - сказав Дмитро Бєляєв.

Адвокат Бакуліна наголосив, що найближчим сподівається на перегляд рішення про розмір застави.

«Нами подано клопотання про зміну запобіжного заходу. Однією з підстав зміни є те, що суд не дослідив майновий стан мого підзахисного», - заявив Дмитро Бєляєв.