20.05.2014 10:15
ПАТ «Запоріжтрансформатор» (ЗТР) – один з світових лідерів трансформаторобудування – потрапило під репресії від Мінекології з одного боку, та податкової адміністрації – з іншого. Обурливим є те, що податкова «карає» завод за те, що змушує на законодавчому рівні робити Мінекології. ЗТР вже сплатило близько 6 мільйонів гривень утилізаційного збору за мастило кишеньковим фірмам чиновників Мінекології, та ще «винне» 700 тис.грн. податкового кредиту державі.

Такі суми несправедливих з обох боків стягнень є неприпустимими у період кризи, враховуючи досить довгий цикл виробництва у машинобудуванні, коли обігових коштів недостатньо для виплати заробітної плати, сплати податків тощо. І все це у тяжкий час політичного перевантаження країни та призупинення більшості економічних процесів.

Протягом квітня-травня поточного року ЗТР знову сплатило більш як 300 тис.грн. утилізаційного збору за корупційною схемою Мінекології. Нагадаємо, з минулого року загальна сума сплати по цьому збору сягає вже близько 6 млн.грн. Згідно Постанови КМУ 1221 від 17.12.12р. ЗТР сплачує утилізаційний збір за мастило, яке …не утилізується на території України. Майже вся продукція заводу у складі з мастилом вивозиться на експорт, і навіть там не утилізується, а підлягає подальшому використанню після очищення. За результатами останньої податкової перевірки ЗТР «винний» 200 тис.грн. податкового кредиту державі (загалом 700 тис.грн.), бо податкова вважає сплату утилізаційного збору…незаконною. Такі штучні репресії держорганів та вакханалія провладних структур ставлять виробника на коліна, у той час коли чиновники отримують майнові вигоди.

Точка кипіння з цього питання досягнута. У країні, яка розривається сепаратизмом під гаслами боротьби зі владою, яка нічого не робить для зміни економічних умов існування, питання, про яке ЗТР звертається до Мінекології та інших відомств з грудня минулого року, потрібно вирішити негайно. А поки що жодний високопосадовець не вважає за потрібне розв’язувати проблему.

ЗТР не отримав відповіді на свої листи ані від Прем’єр-міністра України Яценюка А.П., ані лідерів Президентських перегонів Порошенка П.О., Тимошенко Ю.В., Тигіпка С.Л.