У «газовій» справі Юлії Тимошенко нарешті поставлено крапку
24.06.2014 13:27

У вівторок, 24 червня захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко отримав на руки рішення Верховного Суду України. Воно було ухвалене повним складом суду (42 судді) на спільному засіданні всіх палат.

Верховний суд установив, що Юлія Тимошенко не вчиняла ніякого злочину під час укладання газових контрактів між НАК «Нафтогаз України» та РАО «Газпром». Як прем’єр-міністр країни вона діяла законно, в її діях не було навіть натяку на перевищення службових повноважень, а відтак газова справа закрита через відсутність не те що складу, а події злочину.

Так, у рішенні Верховного Суду чітко зазначено: «…Кабінет міністрів України не наділений повноваженнями затверджувати директиви суб’єктам господарської діяльності на ведення переговорів та укладання контрактів. А тому видання Тимошенко Ю.В. директиви для делегації НАК «Нафтогаз України» щодо укладання контракту купівлі-продажу природнього газу в 2009-19 рр. не може розцінюватися як перевищення влади та службових повноважень. Виходячи з положень норм закону Верховний Суд дійшов висновку про відсутність у даній кримінальній справі події злочину, передбаченої ст. 365 КК України».

Слід зазначити, що Верховний Суд України розпочав перегляд газової справи на підставі рішення Європейського суду з прав людини, який визнав незаконним арешт Юлії Тимошенко. ЄСПЛ встановив, що суддя Кіреєв, слухаючи справу Тимошенко, діяв всупереч закону, свавільно та упереджено.

Таким чином, найвищими судовими рішеннями і європейських, і українських судів доведено, що Юлія Тимошенко незаконно провела у в’язниці 2,5 роки.

Нагадаємо також, що усі три роки, поки тривало переслідування Юлії Тимошенко у «газовій» справі, світове співтовариство наголошувало, що це політичні репресії.

Рішення Верховного суду зайвий раз підтвердило, що переслідування Юлії Тимошенко не мало під собою юридичних підстав, а відтак було політично мотивованим.

Слід також зауважити, що контракти, укладені у 2009 році, були типовими для всіх країн Європи. При цьому попередній режим свідомо говорив неправду, стверджуючи, що Україна платить найвищу в Європі ціну. Згідно з отриманими нами даними, ця ціна була ринковою, але далеко не найвищою в Європі.