Кобзон: Рига и Украина наказывают себя, а не нас
05.08.2014 11:45

Українська влада готує список російських діячів культури, яким можуть заборонити в’їзд в Україну через їхню підтримку анексії Криму та сепаратизму на Донбасі.

Про можливу заборону в'їзду російським діячам культури до України написав радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко у Facebook. Таку заяву він зробив у коментарі щодо концерту співачки Ані Лорак в Одесі, повідомляє ВВС.

У ніч проти понеділка між міліцією і мітингувальниками біля нічного клубу розгорілися Клацнути сутички. Активісти вимагали скасувати виступ співачки, через те що вона дає концерти у Росії та Криму.

«Ми зараз зі свого боку готуємо список щодо заборони в'їзду в Україну близько 500 російських діячів, які схвалили анексію Криму і розділення України. Я вважаю правильним не давати їм заробляти грошей на концертах та виступах в Україні - нехай їдуть виступають в Крим перед чайками на порожніх пляжах», - написав заступник голови МВС у Facebook.

Пізніше на брифінгу пан Геращенко пояснив, що заборона на в'їзд стосуватиметься діячів культури, науки та мистецтва, які в березні підписали лист до президента Росії на підтримку анексії Криму.

«Зараз ми визначаємо, чи потрібно застосовувати санкції до всіх цих діячів, чи зробити вибірку з найбільш одіозних осіб, які зробили це добровільно... та підтримують відкрито політику Путіна щодо анексії Криму та проведення терористичної війни на південному сході України», - сказав радник міністра.

За його словами, список підготують до п'ятниці, його затверджуватиме Кабінет міністрів. Окрім того, за словами Антона Геращенка, МЗС готує список російських політичних діячів, які можуть стати персонами нон-грата.

Лист на підтримку «позиції президента РФ по Криму» опублікований Клацнути на сайті міністерства культури Росії, під ним поставили підписи 511 діячів культури.

Міністр культури Росії Володимир Мединський назвав пропозицію заборонити в’їзд російським артистам «фантасмагоричною ідеєю».

«Поки це приватна думка одного з українських чиновників. Сподіваюся, що Україна все-таки не з'їхала з глузду, щоб реалізовувати такі фантасмагоричні ідеї», - цитує російського міністра агенція ІТАР-ТАСС.

Співак Йосип Кобзон, якому раніше заборонили в’їзд до Латвії, заявив у коментарі агенції «РИА Новости», що такими діями Україна «обділить не Росію, а себе і українських глядачів».

«Рига, Україна - вони себе карають, а не нас, бо наші видатні артисти приїжджали з радістю і не грабували Україну, не вимагали якихось нечуваних гонорарів, а от українські артисти жили за рахунок російських глядачів», - сказав Йосип Кобзон та пообіцяв виступати в Криму.

«Такі дії, звичайно, на шкоду Україні… Заборона російської мови, заборона російських телеканалів, заборона виступів російських колективів - це не піддається жодній оцінці, це неймовірна дурість», - сказав співак.

Кінорежисер Карен Шахназаров вважає можливу заборону на в’їзд «безглуздим жестом».

«Мені здається, що це жест певною мірою безглуздий, і він добре показує той клімат, який склався зараз в Україні. Ця акція, якщо вона відбудеться, буде в одному ряді з забороною російського фільму за твором Булгакова», - цитує Шахназарова прес-служба Загальноросійського народного фронту, він є членом центрального штабу цього руху.

Раніше українське Державне агентство з питань кіно ухвалило наказ щодо обов’язкової експертизи фільмів російського виробництва, які плануються до прокату в кінотеатрах. Дозвіл на показ в Україні не отримав російський телесеріал «Біла гвардія» та фільм «Піддубний».

Раніше депутат Держдуми РФ Віталій Мілонов пропонував заборонити в Росії виступи українських виконавців Івана Дорна, через його появу у футболці з тризубом на сцені конкурсу "Нова хвиля", та гурту «Океан Ельзи», через участь у Майдані.

Лідер гурту «Океану Ельзи» Святослав Вакарчук вважає, що анонсована заборона в’їзду буде російським артистам як реклама.

«Якщо хочете артиста зробити популярнішим - закрийте йому в'їзд до країни. Якщо ж хочете покарати - просто забудьте про його існування», - написав пан Вакарчук у своєму Twitter.

Співачка Марія Бурмака написала, що не може назвати Ані Лорак «совістю нації», але водночас закликала «не опускатись до судилищ».

«Ані Лорак - не причина, а наслідок інформаційної політики України, наслідок ставлення українських медіа до українських музикантів - хіба попса і продажність не культивувалась десятиліттями? Де тоді пікети і претензії до телеканалів і ФМ-радіостанцій?», - написала Марія Бурмака в Facebook.