«Опозиційний блок» вийшов на друге місце в передвиборчому рейтингу –  дані соцопитування
21.10.2014 18:04

За результатами всеукраїнського соціологічного опитування, проведенного ВГО «Передові правові ініціативи» (ППІ), політична партія «Опозиційний блок» впевнено займає друге місце серед лідерів електоральних вподобань виборців.

Про це 21 жовтня в Києві повідомив голова ВОО «Передові правові ініціативи» Геннадій Воронцов.

За даними опитування, виборчий поріг для політичних партій долають: «Блок Петра Порошенка» (27,15%), «Опозиційний блок» (19,09%), партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна» (12,20%), ВО «Батьківщина» (8,75%), «Радикальна партія Олега Ляшка» (6,77%) та «Народний фронт» (5,10%). Решта політичних партій набирають менше 5% електоральної підтримки, що не достатньо для отримання депутатських місць у парламенті.

Із загальної кількості опитаних респондентів у всіх регіонах України - 49,14% збираються взяти участь в голосуванні. Всього по Україні 19 жовтня було опитано 45000 респондентів віком від 18 років і старше. Статистична похибка становить по Україні - 1%, в Донецькій і Луганській областях - близько 4 відсотків.

На думку Геннадія Воронцова, високий результат «Опозиційного блоку» зумовлений значним рівнем підтримки партії в східних областях України.

«Наприклад, в Луганській області, 61,15% опитаних мешканців будуть голосувати за «Опозиційний блок». Із значним відставанням від нього на другому місці - партія «Блок Петра Порошенка», яку підтримують 11,12% виборців. Замикає трійку лідерів партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна», що набрала 7,29% голосів підтримки», - зазначив він.

Зокрема, на Луганщині представниками ППІ було опитано 13700 респондентів. Більшість луганчан визначилися з вибором, за які політичні партії голосувати (81,19%), що перевищує середній показник в Україні (61,19%).

В Луганській та Донецькій областях інтерв’юери ППІ проводили опитування у всіх районах за виключенням територій тимчасово непідконтрольних українським державним органам. Зазначається, що на прилеглих до зон бойових дій територіях, де в місцях тимчасового перебування знаходяться вимушені переселенці – гуртожитках, базах відпочинку та пенсійних установах, також проводилося соціологічне опитування.

Стосовно складної ситуації, яка пов’язана з бойовими діями в Донецькій та Луганській області, голова ППІ наголосив, що вона головним чином впливатиме лише на електоральні симпатії до тієї чи іншої партії, але загалом не відобразиться на бажанні виборців голосувати. За результатами соцопитування, в Луганській області прогнозується явка виборців – 49,14%, як і в середньому в Україні.

Також ВГО «Передові правові ініціативи» в день парламентських виборів, 26 жовтня має намір задіяти близько 10 тисяч спостерігачів в 213 округах України. Загалом за ходом голосування спостерігачі ППІ слідкуватимуть на 5 040 дільницях.

Як повідомив Геннадій Воронцов, для оперативного отримання та обробки інформації з дільниць буде задіяна автоматизована система «Контроль та спостереження ППІ», яка розроблена та впроваджена групою ІТ-фахівців громадської організації. За її допомогою в оперативному режимі будуть враховуватися результати паралельного підрахунку голосів і дані екзит-полів. Також до автоматизованої системи вносяться та аналізуються дані про порушення під час виборчої кампанії та дані соціологічних опитувань.

Як зазначив представник ІТ-групи ППІ Володимир Рєзнік, результати екзит-полів, паралельного підрахунку голосів, явки виборців та іншими показниками видаються миттєво. Алгоритми системи «Контроль та спостереження ППІ» повністю моделюють основні етапи голосування – від відкриття виборчих дільниць та конвертів з бюлетенями, аж до перерахунку голосів та відправки протоколів із результатами голосування.

«Не залежно від політичної влади, спроби вплинути на результати голосування залишають незмінними. Зазвичай, про фальсифікацію виборів, лише тоді, коли стають відомі результати із ЦВК, що займає тривалий час. Оскільки до системи надходять дані від спостерігачів з виборчих дільниць та дільничних комісій, система дозволяє на ранніх етапах виявити спроби фальсифікації результатів голосування», - наголосив він.

Окрім спостереження в день голосування, представники ППІ відстежують порушення законодавства протягом виборчої кампанії. Зокрема, спостерігачами ППІ зафіксовані факти порушень в Житомирській області (округ 1№66), Кіровоградській (округ №102), Київській (округ №93) та Одеській областях (округ №141).

Порушення, які мають системний характер, зафіксовано - в виборчих округах №106 (порушення термінів подання пропозицій від провладних кандидатів до складу ДВК), в окрузі № 107 (окружна виборча комісія протягом 10 засідань не могла зібрати кворум для прийняття рішень через блокування роботи представниками від політичної партії «УДАР» та її сателітів), № 112 (відмова голови ОВК Андрієм Бліновим (політична партія «НОВА ПОЛІТИКА») в прийнятті подань до складу комісій від кандидатів та № 114 (Перенесення центру виборчого округу з порушенням норм Закону «Про вибори народних депутатів»).

Довідка

Всеукраїнська громадська організація «Передові правові ініціативи» (ППІ) створена в 2007 році. За час свого існування спостерігачі ППІ працювали під час виборчих кампаній на виборах Президента України, до Верховної Ради і до місцевих органів влади.

ППІ також проводить соціологічні дослідження та опитування громадської думки, екзит-поли в день виборів.

2 вересня 2014 року Центральна виборча комісія надала дозвіл ППІ мати офіційних спостерігачів на позачергових виборах до Верховної Ради.