Екс-регіонал готується скуповувати голоси виборців на Київщині по 300 гривень
23.10.2014 22:41

Журналістам 17-го каналу вдалося дістати відео, на якому жінка вербує так званих "сотників" для скуповування голосів на парламентських виборах, що мають відбутися цієї неділі. Місце дії: селище Клавдієво Київської області (входить до виборчого округу №96). Жінка: місцевий підприємець. Оцінюють голоси селян недорого: 300 гривень.

Кандидат, якого треба підтримати за ці гроші, колишній депутат "Партії регіонів" Ярослав Москаленко, знаменитий насамперед тим, що при голосуванні за драконівські закони 16 січня 2014 року підняв угору обидві руки. На цих виборах він прямує до Ради як самовисуванець.

Примітно, що 23 жовтня набув чинності закон України № 1703-VII "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян". Він посилює кримінальну відповідальність за скуповування голосів. При чому не тільки для "покупців", а й для "продавців".

Так, прийняття пропозиції, обіцянки або отримання виборцем для себе або третьої особи неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов'язаних із безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2-х років, або обмеженням волі на той самий строк.

Пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за будь-які дії, пов'язані з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, караються обмеженням волі на строк до 3-х років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.