22.11.2004 17:56
В понедельник, 22 ноября, пресс-служба избирательного штаба В. Януковича распространила информацию о случаях нарушений избирательного законодавства.

Звернення громадян України до органів внутрішніх справ та прокуратури в зв’язку з порушеннями виборчого законодавства з боку виборчого штабу В.Ющенка.

Найбільш характерними та масовими були наступні
- порушення порядку ведення передвиборної агітації – 5:
3 в Миколаївській, 1 в Одеській, 1 в Волинській області.

- порушення під час складання списків виборців – 12:
3 в Івано-Франківській області, 2 в Київській, 2 Луганській областях, 1 в Вінницькій, 1 в Дніпропетровській, 1 в Запорізькій, 1 в Миколаївській, 1 в м. Києві.

- порушення під час голосування – 10:
4 Луганська, 3 Одеська, по 1 Запорізька, Донецька, Вінницька.

- підкуп виборців – всього 10:
8 у Київ, 1 Житомирська, 1 Вінницька області.

- підлог виборчих документів –7:
3 Житомирська, 3 Луганська, 1 Київ,

- порушення таємниці голосування - 1 Одеська.

Органами прокуратури триває перевірка по 47 справах, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства, в т.ч. по 18 в Луганській області, по 7 в Житомирській, 6 в Вінницькій області.




Особливістю проведення другого туру виборів стала наявність порушень, не характерних для першого туру:

1.Знищення бюлетенів за допомогою хімічних сполук (кислота),

2. Розлиття ртуті на дільницях з метою зриву голосування,

3. Підпал виборчих скриньок,

4. Поширення агітаційних матеріалів за В.А.Ющенка (помаранчеві хусточки, стрічки), пряма усна агітація в день голосування на виборчих дільницях, в тому числі членами виборчих комісій (агітація, звернення від імені В.А. Ющенка тощо),

5. Видача бюлетенів без пред”явлення документу, що засвідчує особу (посвідчення водія, пенсійне посвідчення тощо).

6. Масове поширення завідомо неправдивої інформації про замінування виборчих дільниць, де В.Ф.Янукович міг отримати пеервагу або рівну кількість голосів, з метою зірвати голосування на дільницях (Вінницька область – в день голосування надійшло повідомлення про “замінування” 21 виборчої дільниці).

7. Характерним для другого туру виборів є агресивна атакувальна позиція народних депутатів від опозиції. В Закарпатській області особливо агресивно вели себе С.Хмара та Ю.Оробець, які примушують виборців голосувати за В.Ющенка, погрожуючи фізичною розправою. У виборчому окрузі №179 (Харківська обл.) на території округу агресивно поводив себе народний депутат Джоджик. В Кіровограді агресивно поводив себе В.Яворівський.

8. Масове використання відкріплюваних посвідчень мешканцями західних областей для голосування на сході України. При цьому прописка не відповідала виборчій дільниці, що видала це посвідчення. Наприклад, зафіксовано випадок, коли група осіб, доставлених автобусом з Вінниці, проголосували за допомогою відкріплювальних посвідчень, оформлених з порушенням вимог чинного законодавства.




Конкретні приклади порушень в хронологічному порядку

Інформація станом на 20.00 21. 11. 04

Закарпатська обл., Хустський район, с. Вишково, 73 округ: відмовляються видавати бюлетені, коли виборці говорять, що хочуть голосувати за Януковича.

Івано-Франківськ, 85 округ: на одній з дільниць список виборців, які голосують за межами приміщення, складався без заяв виборців

Луганська обл., м. Алчевськ, 107 округ, виборча дільниця N38, загальноосвітня школа N2: члени комісії, які підтримують Ющенка, примушують писати в бюлетенях тими ручками, які вони роздають.

Суми, 160 округ: по обласному каналу ТРК "Відікон" було показано передачу з демонстрацією зафіксованих фактів масового приїзду до Сумської обл. 28 автобусів з державними номерами, виданими в м.Києві, Львівській, Тернопільській та Рівненській областях. В автобусах знаходились молоді люди студентсього віку, які при собі мали відкріпні посвідчення. За свідченнями одного з них, кожна людина мала по 72 посвідчення. Також, за свідченнями працівників міліції та свідків, в автобусі було знайдено три ящики з балончиками сльозогінного газу "Терен".

Харків, 173 округ: член комісії Т.В. Лесик, що підтримує Ющенка, відмовив прийняти заяву інваліда другої групи про голосування вдома.

Харків, 175 округ, виборча дільниця N36: офіційні спостерігачі проводять усну агітацію за Ющенка в приміщенні виборчої дільниці.

Днiпропетровська обл., м. Покровське, 39 округ: на всіх дільницях дуже напружена обстановка. Спостерігачі від Ющенка з недовірою ставляться до виборців, постійно беруть паспорти у виборців, звіряють фото – це ображає людей. Представник Ющенка, Осауленко Жанна Олександрівна, ображала виборців, казала, що вони нетверезі, а виборці не вживали алкоголю. Невідомі на приватній машині зупинялися в людних місцях і пропонували по 100 грн. за голос на підтримку Ющенка.

Полтава, 147 округ, избирательный участок N45: на улице возле участка ведется устная агитация за Ющенко.

Тернополь, 166 округ, избирательный участок N12: в связи с переименованием одной из улиц, избиратели не смогли вовремя проголосовать, так как потребовались дополнительные справки из ЖЭКа – с этой улицы проголосовало всего 3 человека.

Інформація станом на 19.00 21.11.04

АР Крим, Ленінський р-н, с. Войкове, 5 округ: багатьох людей, що мешкають на вул. Шосейній у другому турі не внесено до списків виборців. Також на цій дільниці проводиться агітація за В.Ющенка.

Донецьк, 41 округ: відсутні бюлетені на семи дільницях.

Запорізька область, м. Токмак, 83 округ, виборча дільниця N18: на дільниці проводиться агітація за В. А. Ющенка.

Луганська область, м. Лисичанськ, 110 округ, виборча дільниця N26: представник від Ющенка відмовився їхати з виборчою скринькою на виїзд.

Луганська область, м. Луганськ, 105 округ: два кореспонденти із Західної України (газета "Молодий час"), знаходилися на дільниці без документів. Коли їм запропонували вийти, вони відмовилися. Кореспонденти дали інтерв'ю, юристи комісії зняли їх на камеру.

Одеса, 135 округ, виборча дільниця N62: інвалідам війни, які хворіють і не можуть прийти на виборчу дільницю, не принесли додому скриньки для голосування.

Харкiвська область, 171 округ: на одній з виборчих дільниць В'ячеслав Мазняк, представник від кандидата Ющенка, пред'явив посвідчення сумнівного походження без фото та печатки, приїхав на автомобілі з агітаційною символікою.

Харкiвська область, 171 округ: представник газети "Схід-Захід" пред'явив посвідчення сумнівного походження.

Черкаська область, м. Шпола, 199 округ, виборча дільниця N140: на виборчій дільниці підпалили урну.

Чернiвецька область, м. Чернівці, 204 округ: виборцям видаються бюлетені без печатки виборчої комісії.

Львов, 117 округ, избирательный участок N49: присутствуют агитационные материалы, нарушена тайна голосования, посторонние лица в помещении, наблюдатели активно общаются с избирателями возле кабинок, на что в комиссии никак не реагируют; малые урны не опечатаны, контрольные листы не опущены.

Львов, 117 округ, избирательный участок N73: в помещении для голосовании проводился митинг за кандидата В. Ющенко, нарушена тайна голосования, передача бюллетеней другим лицам, в помещении для голосования присутствовала милиция, о выносе переносной урны не было объявлено, в переносной урне оказалось два контрольных листа.

Черкассы, 197 округ, избирательный участок N26: переносные урны вынесли из участка не опечатанными. Контрольные листы бросили только сейчас. Член комиссии не подписал контрольный талон от бюллетеня. Нарушается тайна голосования.

Черновцы, 204 округ, избирательный участок N80: избиратели, приходившие на участок, обнаруживали неразборчивые подписи в списках избирателей возле своих фамилий, члены комиссии разрешали им проголосовать "еще раз". Член комиссии объявил, что у Януковича нет шансов.

Інформація станом на 18.00 21. 11. 04

Київ, Подільський р-н, 220 округ: на Контрактовій площі стоїть намет "Так. Ющенко". Проводиться агітація, лунають заклики блокувати виборчі дільниці.

Київ, р-н Оболонь, 218 округ: розклеєні заново агітаційні плакати В. Ющенка.

Одеса, Київський р-н, 135 округ, виборча дільниця N8: підкуповують людей біля дільниці по 20 грн., щоб віддали свій голос за Ющенка.

Харківська обл., Золочівський р-н, 178 округ: офіційний спостерігач від Ющенка проводив агітацію в день виборів, вівся письмовий підрахунок тих, що проголосували.

Харківська обл., Дергачівський р-н, с. Мала Данилівка, 178 округ, виборча дільниця N19: проводилась агітація членами виборчої комісії за Ющенка.

Харківська обл., м. Харків, 171 та 174 округи: представник від кандидата Ющенка пред'явив фіктивне посвідчення, написане "від руки", без фото та печатки.

Харківська обл., м. Козача Лопань: кореспонденти прийшли на одну з виборчих дільниць зі стрічками помаранчевого кольору (що є агітацією) та відмовилися їх зняти.

Івано-Франківськ, 85 округ, виборча дільниця N30: не вистачає виборчих скриньок, на всій території висять агітаційні матеріали за Ющенка.

Вінниця, 11 округ, виборча дільниця N4: перед входом до дільниці висять два агітаційні плакати за Ющенка, члени комісії відмовились підписати складений у цьому зв'язку акт. Виборчі скриньки не опечатані.

Чернівці, 204 округ, виборча дільниця N50: голова комісії з помаранчевим шарфом носив малу виборчу скриньку по дільниці (лікарня), не повідомивши про це спостерігачів.

Кіровоград, 100 округ, виборча дільниця N92: член комісії, якого вранці було виключено з її складу, агітував перед входом за Ющенка.

Інформація станом на 17.00 21.11.04

АР Крим, м.Керч, 5 округ: на одній з дільниць людям похилого віку пропонують по 50 гривень, щоб голосували за В.А.Ющенка.

Волинська обл., 21 округ, виборча дільниця N166: видаються бюлетені без посвідчення особи.

Волинська обл., 22 округ, виборча дільниця N11: неопломбовані скриньки.

Донецька обл., м.Димитров, 21 округ, виборча дільниця N49: приїхали автобуси з представниками Ющенка, роздають гроші й агітують.

Львівська обл., м. Львів, вул. Коперніка, 117 округ, виборча дільниця N120, ЖЕК N103: після перевірки списків виборців виявилося, що до нього знову не були включені громадяни, які мали намір віддати свій голос за В. Ф. Януковича. Працівники ЖЕКу мотивують це тим, що "москалям у нас не місце".

Київ, Святошинський р-н, 221 округ: навколо виборчих дільниць знаходяться агітаційні плакати за В. А. Ющенка.

Київ, Оболонський р-н, 218 округ, виборча дільниця N35: у виборчих кабінках на столах лежали листівки з негативним текстом на адресу Януковича.

Одеса, вул. Маршала Жукова, 137 округ, загальноосвітня школа N2: біля дільниці пропонують мешканцям міста по 40 гривень за підтримку Ющенка.

Харкiвська обл., Волчанський р-н, селище Великий Колодязь, 179 округ, виборча дільниця N58: Зимовська Наталя ("Независимая газета", посвідчення N30) намагалася ножицями пошкодити печатку на урні.

Чернігівська обл., м. Прилуки, 212 округ: на одній з дільниць народний депутат Л.С. Танюк грубо втручається в процес голосування.

Чернігівська обл., м. Ніжин, 211 округ: у центрі міста роздають листівки за Ющенка.

Чернівці, 204 округ, виборча дільниця N12: біля входу до виборчої дільниці депутати міської ради усно агітують. Проводиться також "дегустація" кави з одночасною агітацією за Ющенка.

Черкаси, 197 округ, виборча дільниця N17: невідомі облили членів виборчої дільниці чернилом, побили їх, розбили всі виборчі скриньки, примовляючи: "За пермогу Ющенка!".

Полтава, 148 округ, виборча дільниця N34: спостерігачі від Ющенка агітують біля дільниці.

Івано-Франківськ, 85 округ, виборча дільниця N79: неправильно опечатана виборча скринька, відсутній плакат про правила голосування.

Інформація станом на 16.00 21.11.04

Донецька область, м. Горлівка, 47 округ: пропонують голосувати за Ющенка В. А. за 10 грн.

Закарпатська область, м.Ужгород, 70 округ, виборча дільниця N7: член виборчої комісії видав бюлетень за пред'явленням ксерокопії паспорта.

Закарпатська область, м.Ужгород, 70 округ: офіційний спостерігач від Ющенка з групою невстановлених осіб брутально ображали членів дільничної виборчої комісії, перешкоджаючи її роботі.

Закарпатська область, м. Ужгород, 70 округ, виборча дільниця N5: пакет з відкріпними посвідченнями не був опечатаний та знаходився у столі голови дільничної виборчої комісії.

Івано-Франківська область, м. Івано-Франківськ, 70 округ, виборча дільниця N8: проводилась агітація шляхом розповсюдження плакатів на підтримку Ющенка.

Київська область, смт Буча, 96 округ: перед дільницею були агітатори, які видавали бюлетені з хрестиком за Ющенка (Гаврилюк Інна Василівна, Парафьонова Валентина Миколаївна).

Кіровоградська область, Бобринецький район, 101 округ, виборча дільниця N35: спостерігач від Ющенка ходить і агітує людей голосувати за свого кандидата.

Луганська область, м. Луганськ, 114 округ, виборча дільниця N112: проводилась агітація офіційними спостерегачіами від кандидата Ющенка.

Луганська область, м.Луганськ, 114 округ, виборча дільниця N113: спостерігач від кандидата Ющенка Рибалка Ольга Миколаївна знаходилась в кабінці разом з виборцем.

Київ, 218 округ, виборча дільниця N62: людям пропонують гроші, агітують за Ющенка.

Київ, Дніпровський р-н, Биківня, 216 округ: на дільниці висить плакат Ющенка.

Хмельницька область, Шепетівка, 195 округ: при вході на виборчу дільницю висить великий плакат з агітацією за В. А. Ющенка.

Тернопіль, 166 округ, виборча дільниця N44: сейф опечатано звичайним аркушем паперу без печатки і підписів, відкріпні посвідчення не погашені і не запаковані, в одну з виборчих скриньок кинуто контрольний аркуш без зазначення часу.

Чернівці, 204 округ, виборчі дільниці N5 і N7: багато помилок у списках виборців, у списках також зазначено людей, які давно змінили прописку.

Інформація станом на 15.00 21.11.2004

Cтаном на 14.30 надійшло 70 повідомлень про порушення виборчого законодавства. Всього на цей час Центр отримав 293 повідомлення.

Повідомлення про ведення агітації за кандидата Ющенко В.А. у день виборів надходять майже з усіх регіонів України.

Мають місце випадки, коли агітація за Ющенка проводиться навіть на виборчих дільницях, в тому числі й спостерігачами.

Продовжується "гра" зі списками виборців. Набирає обертів підкуп виборців.

Є приклади брутальної поведінки голів та членів дільничних комісій.

На дільниці N73 округу 85 м. Івано-Франківська не дозволяють спостерігачам з Луганську голосувати за відкріпним посвідченнями. Складені акти.

На дільниці N71 округу 85 м. Івано-Франківська: спостерігач від Ющенка заходив до кабінки для голосування і вказував, де ставити відмітку. Зафіксовано відеокамерою. Складено акт.

Івано-Франківська область: на дверях дільничої виборчой комісії N13 розміщені плакати, в яких роз'яснюється, як потрібно голосувати за Ющенка.

На дільниці N71 округу 85, міста Івано-Франківська: виборець проголосував, не пред'явивши документів.

Округ 155, місто Рівне: спостерігач "спіймав за руку" представника від Ющенка, який намагався підкупити виборців, даючи чистий бюлетень, в який було вкладено 10 грн. Складено акт та передано до органів правопорядку.

Округ 172, м. Харків: о 9:45 біля школи N31 виборцями Мамчич В.П., Мамчич В.І., Труж І.Л. була зупинена спроба підкупу виборця Малошенка В.О. представником від штабу Ющенка. Складено акт про порушення.

Округ 182, Харківська область, Кегичівский р-н.: гр. Маяков Р.А.,представник штабу Ющенко, намагався повторно проголосувати за відкіпним посвідченням у сусідньому виборчому окрузі.

Округ 204, місто Чернівці: по місту не знята агітація за Ющенка, територіальна комісія не реагує.

На дільниці N24 округу 212, Чернігівська обл., м. Прилуки: розповсюдження агітаційних матеріалів за Ющенка безпосередньо на дільниці. Складено 5 актів.

На дільниці N18 округу 85, м. Івано-Франківськ: Порушення таємниці голосування трьох осіб, одна людина кидає до урни кілька бюлетенів.

На дільниці N92 округу 100, Кіровоград. Спостерігачі від Ющенка спілкуються з виборцями й агітують за Ющенка.

На дільниці N43 округу 22, Луцьк: викрадено велику кількість виборчих бюлетенів.

На дільниці N421 округу 17, Львів: не зберігається таємниця голосування, у приміщенні присутні сторонні особи, не достатньо урн і кабінок.

На дільниці N6 округу 153, Полтава: на дільницю із села приїхав автобус у супроводі представника місцевої адміністрації, який агітував голосувати за Ющенка.

На дільниці N53 округу 148, Полтава: молоді люди біля дільниці пропонують за 15 гривень проголосувати за Ющенка.

Інформація станом на 14.00 21.11.2004

Протягом останньої години до Центру надійшло ще 56 повідомлень щодо порушень виборчого законодавства. Станом на 13.30 на "Гарячій лінії" зафіксовано 223 повідомлення.

Найбільш характерні порушення: агітація, відмова у голосуванні за відкріпними посвідченнями, провокації на дільницях.

У Львівській області зафіксовані випадки, коли з дільниць виносять незаповнені бюлетені.

В той же час на Волині, як повідомляють спостерігачі, на деяких дільницях не вистачає бюлетенів.

Інформація станом на 13.00 21.11.2004

На 12.30 до Центру надійшло протягом останніх двох годин 112 повідомлень від громадян, працівників штабів та Автономної некомерційної організації по спостереженню за виборами у країнах СНД (CIS EMO). Всього – 167.

Найбільш поширеним продовжує залишатися порушення ст. 57 частини IV Закону "Про вибори Президента України" щодо агітації, яка ведеться за кандидата на пост Президента Ющенка В.А. Така інформація надійшла з Івано-Франківської, Кіровоградської, Луганської, Чернівецької, Чернігівської, Донецької областей та Києва.

Знову маємо випадки, коли громадян позбавляють конституційного права обирати, відмовляючи у голосуванні за відкріпними посвідченнями. Про це повідомляють з Харкова.

З Сумської області надходять повідомлення про порушення виборчого Закону безпосередньо членами дільничних виборчих комісій під час голосування, зокрема при видачі бюлетенів виборцям.

Напружена ситуація склалася у Черкаській області, де буквально розгромлено дві виборчі дільниці, а у 201 окрузі, у м. Сміла, на дільниці N17 знайдено вбитим капітана міліції Потєхіна Петра Олексійовича.


Інформація станом на 11.00 21.11.2004

На 10.30 21 листопада 2004 року до штабу надійшло
55 повідомлень від громадян, працівників штабів та Автономної некомерційної організації по спостереженню за виборами у країнах СНД (CIS EMO).

Найбільш поширеним порушенням є продовження агітації за кандидата на пост Президента Ющенка В.А.

З Донецької, Запорізької та Черкаської областей надходить інформація про відмову видавати бюлетені за відкріпними талонами, що не дає громадянам змоги реалізувати своє виборче право.

На жаль, вже є випадки екстраординарних ситуацій. Так, у селищі Цумань Волинської області на 23 окрузі, дільниця 143, близько 5 години ранку викрадено сейф з бюлетенями.

Найбільш напружена ситуація зараз склалася у Черкаській області:
- 201округ, 109 дільниця, Чигиринський район, с. Боровиця,
у приміщенні дільничної виборчої комісії побиті вікна, вдома у голови комісії і одного з її членів побиті вікна, зроблено підпал;

- 201 округ, 17 дільниця, м. Сміла,
на дільниці розбиті двері та вікна;

- 202 округ, 163 дільниця, Маньківський район, с. Молодецьке, на дільниці вибиті двері, знайдено вбитим капітана міліції Потєхіна Петра Олексійовича (це була зона його відповідальності).