За покровительства Богатирьової штампувалися підробні препарати проти алергії та гіпертонії
24.11.2014 15:38

Служба безпеки України розслідує кримінальне провадження щодо підробки низки лікарських засобів. Як відомо, такий підпільний цех був викритий оперативниками у Харкові, де з цукру, крохмалю, крейди  та кави у підвальному приміщенні аптечного складу виготовлялися препарати проти алергії, гіпертонії, застуди та знеболюючі, повідомляє skelet-info.org.

На одній з прес-конференції, коментуючи деталі розслідування зазначеного кримінального провадження, Голова СБУ В. Наливайченко зазначив про наявність доказів, які вказують на причетність вищого керівництва МОЗу до діяльності викритого підпільного цеху з виробництва ліків.

«Доказова база, яка нами зібрана, чітко дає розумні підстави вважати, що попереднє керівництво МОЗ точно знало про це і є співорганізатором такої діяльності», - сказав він.   

На запит редакції стосовно того, яка кількість підробних ліків була реалізована за весь час функціонування підпільного цеху, в СБУ повідомити не змогли, вказавши лише на те, що слідство намагається встановити цю цифру. Однак, правоохоронці зазначили про те, що серед підробних ліків є такі, котрі на українському ринку реалізовують іноземні компанії.  

Зокрема, як вдалося з’ясувати журналістам вже шляхом неофіційного спілкування зі співробітниками СБУ, серед підробних препаратів, які невідомо скільки вживали українські пацієнти, наступні: «Кетанов», «Ренітек»,  «Кларитин», «Спазмолгон» тощо. 

Як видно, труїли пацієнтів найбільш вживаними  безрецептурними ліками. Зокрема, «Спазмалгон» та «Кетанов» - загально вживані знеболюючі.  

Однак, найцікавіше те, що серед підробок опинилися і препарати  відомої американської компанії «MSD» («Мерк Шарп енд Доум, Iнк.»), яку в Україні представляє ТОВ «МСД Україна». Йдеться про безрецептурний засіб проти алергії «Кларитин» та рецептурний препарат від гіпертонії – «Ренітек».

Справа в тому, якщо замість знеболювального людина випила крохмаль із кавою, то біль не пройде, але й наслідки не занадто зашкодять пацієнту. Чого не скажеш, коли пацієнт страждає від алергії, що може викликати астму, а заміть «Кларитину» випиває крохмаль з крейдою. Це вже однозначно небезпечно та може призвести навіть до летального випадку. А у випадку з гіпертоніками, прийом підробленого засобу від підвищеного тиску «Ренітек» може призвести до інсульту, оскільки препарат, зроблений з крейди, не в змозі вгамувати  високий тиск хворого.  

Насторожує і те, що в  іноземній компанії, де  зазвичай активно та ретельно відслідковують  якість своїх препаратів та свою присутність на ринку, не помітили, що їх «Кларитину» та «Ренітеку» стало більше у вітчизняних аптеках.  

Поки що фактів замало, однак, можна припустити, що якщо у роботі підпільного цеху було зацікавлене керівництво МОЗ, а препарати, що поставляє ТОВ «МСД  Україна» - були одними із тендерних фаворитів екс-керівництва МОЗ, то невже іноземна компанія також мала свій зиск зі збуту підроблених «Кларитину» та «Ренітеку»?  

Ці обставини мають обов’язково зацікавити СБУ. А ще більше їх би мало цікавити скільки нині підроблених пігулок  «Кларитину» та інших препаратів до цього часу продовжують  реалізовувати українські аптеки нашим хворим?

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.