Ляшко успішно розігрує «золоту акцію» всередині коаліції, – Фесенко
24.11.2014 17:11

Коаліційні переговори дають підставу прогнозувати стиль поведінки кожної фракції у парламенті восьмого скликання – таку думку висловив у коментарі UAINFO політолог Володимир Фесенко.

"Оновлення депутатського складу відбулося більш як наполовину, до Верховної Ради пройшли абсолютно нові партії, а інші зазнали серйозних переформатувань – тому всі вони зараз знаходять свій спосіб та модель політичної діяльності", – переконаний експерт.

"Вдалим кроком можна вважати ініціативу Блоку Петра Порошенка запропонувати посаду прем’єр-міністра Арсенію Яценюку, – також заявив Фесенко. – Виборці та міжнародні партнери України очікували єднання переможців виборів і боялися повторення чвар 2005 року. Навіть якщо врешті процес формування уряду не буде ідеально швидким та мирним, перший крок до компромісу з боку БПП запам’ятається громадськості".

Узагалі, головна інтрига коаліціади розгортається навколо конкуренції Блоку Порошенка та "Народного фронту" за політичне лідерство в парламенті та в уряді, – додав експерт. – Кожна з великих фракцій не бажає поступатися впливами, проте водночас прагне утримати новостворений союз. Заяви спікерів партій чергуються – від обіцянок компромісів до звинувачень опонентів у порушенні домовленостей".

"У таких умовах успішно провела коаліційні переговори Радикальна партія, – переконаний політолог. – Протягом останніх двох тижнів Олег Ляшко з успіхом розігрує "золоту акцію", підтримуючи позиції президента чи прем’єра, а насправді інкорпоруючи свої ідеї до коаліційної угоди.

Спочатку Радикальну партію взагалі не запрошували до складу нової парламентської коаліції. Але врешті-решт партія Олега Ляшка не тільки приєдналася до створення коаліції парламентської більшості, а й стала відігравати, за різними свідченнями, активну роль у коаліційних перемовинах. Не стане сюрпризом, якщо Радикальна партія несподівано отримає впливові керівні посади в Раді та у виконавчій владі, при цьому позиціонуючись як "внутрішня опозиція" всередині коаліції".

"Під час коаліційних процесів тримала паузу Юлія Тимошенко, її представники не брали активної участі у підготовці коаліційної угоди, тому можна очікувати непрогнозованих оригінальних ходів від неї вже після відкриття першої сесії парламенту", – інтригує Фесенко.