Київ покаже інвестиційний потенціал на міжнародній виставці МІРІМ в Каннах
05.03.2015 15:33

Міжнародна виставка нерухомості MIPIM – головний світовий майданчик для спілкування інвесторів, девелоперів, державних органів влади, а також експертів у галузі будівництва глобальних інфраструктурних проектів.

Участь Києва у виставці відкриває доступ до широкого спектру будівельних проектів і можливість презентувати інвестиційний потенціал міста, а також пошук інвесторів для реалізації стратегічно важливих для столиці України проектів.

26-а виставка MIPIM-2015 буде проходити з 10 по 13 березня 2015 року в Каннах, Франція. Місто представлятимуть мер Києва Віталій Кличко, генеральний директор Київського інвестиційного агентства Олег Містюк та інші представники КМДА.

 В рамках виставки планується презентувати стратегічно важливі для міста інфраструктурні напрямки в області нерухомості, транспорту, медицини, енергоефективності, а також IT-проекти «smart city»:

Нерухомість. Пріоритетом для міста в 2015 році залишаються будівництво житла із залученням приватних інвесторів, а також підвищення ефективності використання фонду муніципальної нерухомості.

«На даний момент Київське інвестиційне агентство напрацювало біля 50 проектів нерухомості, загальним об’ємом інвестицій біля 22 млрд грн, загальною площею у 300 гектарів та 2,5 млн кв.м. Із зазначеної кількості проектів, розроблених КІА, на MIPIM-2015 будуть презентовані 22. Ці проекти відносяться до різних видів нерухомості: об’єкти міського значення – перший міський технопарк, комерційні – земельні ділянки, об’єкти нерухомості під реконструкцію для створення офісних, готельних та торгових об’єктів, житлові комплекси та соціальні – реконструкція та будівництво освітніх та медичних закладів (дитячі садочки, школи, лікарні)», - сказав заступник генерального директора Київського інвестиційного агентства Віталій Бойко.

Найбільшим проектом в сфері нерухомості, який буде представлений на виставці, є індустріальний хаб «Київська бізнес гавань», що у Деснянському районі міста Києва. Мова йде про більше 200 гектарів землі, на якій розміщуватиметься ряд заводів, фабрик, промислових комплексів, логістичних центрів. Інженерна підготовка об’єкту, що є першим кроком до запуску хабу, потребує інвестицій біля мільярду гривень.

Модернізація транспортної схеми Києва. Ця програма була започаткована в листопаді 2014 року разом із Світовим Банком. Нова концепція з транспортної моделі міста дозволить оптимізувати існуючу маршрутну мережу та сформувати портфель інвестиційних проектів для транспортного сектору. Мова йде про будівництво транспортно-пересадочних вузлів, нових ліній метрополітену, реконструкцію трамвайних ліній, оновлення рухомого складу міського транспорту. Загальна сума потенційних інвестицій в напрямок складає більше 14 млрд грн. В рамках цього напрямку, будуть представлені потенційні проекти з реконструкції станцій метро «Лівобережна» та  «Печерська».

Енергоефективність. Цей напрямок буде представлений  проектами  модернізації та будівництва  потужностей з вивозу, обробки та утилізації сміття. Загальна потреба в  інвестиціях в цей сектор складає біля 17 млрд грн. Зокрема мова йде про будівництво заводу з термічної обробки сміття – 14 млрд грн, реконструкцію київського заводу «Енергія»  – 2 млрд грн, організацію вивозу та обробки сміття – біля 1 млрд грн. До енергоефективного потенціалу міста також можна віднести утеплення більше 10 млн кв.м. об’єктів бюджетної сфери з використанням механізму ЕСКО (система договору).

IT-проекти «smart city» («розумне місто»). Проекти, які стосуються «Розумного міста» передбачають створення уніфікованого електронного управління містом. Зокрема, це створення Центру управління з надзвичайних ситуацій та диспетчерського центру, які б могли в режимі он-лайн приймати сигнали та відправляти рятувальні бригади на місця подій; впровадження відеоспостеження задля безпеки жителів столиці; створення Центру обробки даних, системи управління міськими парковками європейського зразку, автоматичної системи управління транспорту, зокрема установка «розумних» світлофорів для вирішення проблеми заторів у столиці і низького трафіку у години пік; впровадження електронного білету для усіх видів транспорту та переобладнання транспорту під електронні білети. Комплексна реалізація проектів, пов'язаних із «smart city» вимагає інвестицій близько 100 млн євро. 

Реалізація всіх вищезазначених проектів буде заснована на концептуально нових підходах. Київська міська державна адміністрація спільно з Київським інвестиційним агентством розробили і впровадили механізми значного скорочення термінів оформлення інвестиційної угоди (від 500 днів до 90), зміни в системі контролю виконання інвестпроектів, прозорості та рівноправності для всіх потенційних інвесторів. Одним з ключових позицій у зміненому підході до роботи є принцип «Рublic-Private Partnership» (РРР) або державно-приватне партнерство, коли місто може отримувати дольову участь у майбутньому проекті, що дозволить збільшити дохід міського бюджету.

Всі інвестиційні проекти міста цього року будуть представлені  на великому стенді у 70 кв.м. та оформлені в окрему презентаційну книгу «Invest In Kyiv» («Інвестуй до Києва»).

Офіційне відкриття київського стенду заплановано на 11 березня.

Крім муніципалітету, на виставці братимуть участь українські компанії: «Будхауз Груп», «UDP», «Stolitsa Group», «Київміськбуд», «Республіка» і «City capital management».

«Зацікавленість інвесторів до нерухомості Києва може бути високою через низьку вартість нерухомості та землі. Якщо ж порівнювати з 2007-2008  роками, коли Київ входив до числа найдорожчих столиць світу за ціною землі та нерухомості, сьогодні місто відноситься до найдешевших в Європі. Підтвердженням інтересу є те, що вже біля 600 інвесторів, зареєстрованих до участі на MIPIM-2015, зазначили Україну серед пріоритетних країн для ознайомлення на виставці.

Метою міста на MIPIM – є не тільки презентація певних проектів, але й подолання стереотипу, що місто в занепаді та йому немає що запропонувати інвесторам. Виставка – це найефективніша площадка в світі із залучення інвестицій, комунікації між муніципалітетами та бізнесом», - зазначив генеральний директор Київського інвестиційного агентства Олег Містюк.

Участь на міжнародній виставці дозволить адміністрації Києва підняти інтерес до інвестиційного потенціалу міста, залучити іноземні інвестиції на розроблені спільно з Київським інвестиційним агентством проекти, обмінятися досвідом з представниками інших муніципалітетів.

Довідка:

MIPIM – міжнародна виставка нерухомості, яка представлена 93 країнами світу і проводиться чверть століття – є одним з найважливіший світових подій в галузі real estate. MIPIM збирає найбільш впливових гравців різних секторів міжнародного ринку нерухомості: офіси, житло, торгівля, медицина, спорт, логістика і промисловість. У цьому році виставка буде проведена в 26 раз в період з 10 по 13 березня в Каннах, Франція.

Джерело: Київське інвестиційне агентство