Міністр Сергій Квіт втратив підтримку БПП
24.04.2015 16:47

Згадується вислів «Не пройшло і пів року…», коли спостерігаєш як виправляють помилки яких можна було і не робити. Так склалося і на цьому тижні... Прикро, що про скасувати обмеження у виплаті пенсій науковцям опікується не Міністр освіти і науки України – Сергій Квіт, що мало б бути логічним, пише Країна.

Збереження науково-педагогічного кадрового потенціалу країни не турбує С. Квіта, тай взагалі як показує його робота на посаді Міністра, а ні українська освіта, а ні наука його не цікавлять. Підтвердив це і нардеп Микола Томенко у своєму виступі у ВР.  

«Хочу нагадати, що ми виправляємо помилки. Ми зараз виправляємо помилки Уряду, Міністерства фінансів і  Міністерства освіти, які до цих пір не збагнули, що вони зробили помилку. Я був у Черкасах  і там був міністр освіти Квіт, і його запитують що робити з людьми (пенсіонерами), які створили наукові школи і особливо в технологічному, політехнічному, і природничому напрямку. А він каже: "Та нічого, кілька тисяч звільниться професорів, не вмруть". 

В мене питання: що, розуму  позбавилися там в Уряді міністри, які  просиділи на цих посадах? Хай заїдуть в політехнічний наш інститут київський, хай   заїдуть в ті школи де інших фахівців у вузьких технічних, чи природничих галузях немає,  нема кому ввести цей напрямок, чи цей центр. І ця молода команда розповідає, що нічого страшного, ми їх виженемо і  далі університети будуть працювати. Так ми ж голосували  за Закон про освіту де дали статус автономії  університетам, а якщо ми дали статус автономії університетам, то вони самі знають хто вже не може передавати  знання, а хто повинен залишатися.   Спочатку Міністерство придумало геніальну ідею, може ви не знаєте, у нас же тепер в технічних і природничих вузах не обов'язково вивчати історію України і українську мову і літературу, вони вважають, що це європейський тренд. Ну навіщо наприклад в харківських, чи в одеських вузах, в технічних вивчати  нашу історію, чи українську мову? І не дивлячись на те,  що ми вимагали, додумались дати роз'яснення: "Ми наполегливо рекомендуємо включити ці предмети, хоч вони не обов'язкові".

Та якщо вони не обов'язкові, хто ж їх буде включати? Тому моя вимога полягає не в тому лише, щоб виправити помилку уряду в частині нашої професури, яка робить українську науку, а щоб повернутися до низки інших системних помилок, як, зокрема, обов'язкове викладання гуманітарних предметів. Бо, сьогодні український світ вузів треба зміцнити» - сказав Микола Томенко, під час пленарного засідання Верховної Ради.  

Багато говорили про те, що Квіт – це перший Міністр «на виліт», але сьогодні це не рівень пліток, а достовірний факт, відзначає видання.

"В комітетах та на фракціях, зокрема ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА", рейтинг якої Квіт знищує, розглядають нових кандидатів на посаду міністра освіти і науки України. Нам стало відомо з достовірного джерела, що розпочаті консультації які відбуваються в Адміністрації Президента, головним питанням яких є : «Ким замінити Квіта?». Серед кандидатів, на посаду Міністра освіти і науки України, Лілія Гриневич, Михайло Згуровський, Олександр Співаковський та Станіслав Ніколаєнко. На думку експертного кола, тільки заміна Міністра та його непрофесійної команди може врятувати українську освіту від геноциду Квіта", - пише видання.