Стали відомі замовники рейдерського захоплення нафтобази «БРСМ-Нафта» під Переяславом
30.06.2015 13:50

Рейдерське захоплення нафтобази «БРСМ-Нафта» під Переяславом, як і теракти на об’єктах компанії, здійснювалися з допомогою МВС на замовлення власника нафтохолдингу «Фактор» Сергія Тищенка та його приятеля нардепа Сергія Пашинського. Минулого року їм уже вдалося прибрати до рук арештовані нафтопродукти втікача Курченка і досягти певних успіхів у захопленні майна «БРСМ-Нафта».

Про це заявив експерт ГО “ЄДИНИЙ МАЙДАН КОНТРОЛЬ” Собітняк Олександр, пише kraina.

Масив подій та заяв навколо пожежі на нафтобазі «БРСМ-Нафта» біля Василькова, подальше захоплення нафтобази під Переяславом-Хмельницьким практично не залишили сумнівів у факті жорсткого перерозподілу ринку нафтопродуктів за участі МВС.

«Найбільші підозри викликала поведінка МВС. Аваков занадто поспішав перейти до прямого звинувачення компанії, без розслідування та суду, відкривав криві кримінальні справи, ніби не помічав саботажу з гасінням… Питання, для кого так старався Аваков, коли добивався арешту майна «БРСМ-Нафта». Тобто, арешту нафтопродуктів, нафтобаз, заправок, що їй належать. Очевидна та сама стратегія Пашинського-Тищенка, як з арештованим пальним Курченка», - заявив експерт.

Схеми Пашинського згадує і Віталій Шабунін, голова Центру протидії корупції, котрий заявляв в інтерв’ю: «Хочемо посадити конкретно Пашинського та його пацанів, які роздерибанили арештований бензин Курченка. Це робилось через фіктивні компанії наближеного до нього бізнесмена Сергія Тищенка».

Перипетії з арештованими нафтопродуктами Курченка детально розписала «Українська правда» наприкінці травня цього року, на основі матеріалів кримінальної справи, яку СБУ тоді нібито передала до прокуратури. Якщо коротко: у червні 2014 року компанія «Укртранснафтопродукт», на чолі зі ставлеником Тищенка та Пашинського Володимиром Гавриловим, попросила МВС передати їй «на відповідальне зберігання» 85 тисяч тонн арештованого пального Курченка. Далі «Укртранснафтопродукт» була зобов’язана провести аукціон, на якому реалізувати це пальне, а виручені кошти відправити на потреби АТО.

«Комерція державної компанії «Укртранснафтопродукт» у підсумку дещо шокувала: все пальне перейшло до фірм Тищенка, ще й по заниженій ціні, держава залишилася зі збитком у 250 мільйонів. Більше того – виручені кошти осіли не на рахунках держкомпанії, а, грубо кажучи, на рахунку Тищенка. Окрім Пашинського, у справі фігурував екс-заступник Авакова Сакал, з легкої руки якого арештоване пальне перейшло на «відповідальне зберігання» «Укртранснафтопродукту», - зазначив Олександр Собітняк.

Він нагадав, що приблизно в той самий час, влітку 2014-го, МВС проводило перевірки на всіх автозаправних комплексах «БРСМ-Нафта» по всій Україні, нібито через скарги на фальсифікат. На 7 заправок було накладено арешт, і щодо них звучало аналогічне прохання «Укртранснафтопродукту» про «тимчасове управління».

 «Зараз владі дуже зручно згадувати про мораторій на перевірки підприємств, мовляв, через нього і всі ці «фатальні порушення» на об’єктах «БРСМ-Нафта». Однак заборона ніяк не стосувалася підприємств, щодо яких було кримінальне провадження. Заправки «БРСМ-Нафта» перевіряли близько півроку.  До 30 заправок закрили, а майно 7 АЗС арештували. Тоді знову подала голос «Укртранснафтопродукт» - просила «передати їй в тимчасове управління» майно арештованих АЗС. Нічого не нагадує? …Цього року бачимо ті самі методи Тищенка-Пашинського в більших масштабах – одна нафтобаза фактично знищена, зате другу під приводом слідства взяли голими руками. Аваков за будь-якої нагоди проштовхуватиме ідею з арештом майна, і підбиратиме «правильні» статті, а що далі, відомо», - зауважив експерт.

«Серед нафтотрейдерів давно циркулюють чутки, що до мережі «БРСМ-Нафта» почали придивлятися ще й люди з оточення Пашинського - ті самі, які брали участь у скандальному продажу нафтопродуктів олігарха Курченко. Ну а від Пашинського до Авакова - як від великого до смішного. Тобто, один крок. Більше того, звучала інформація, що конкуренти «БРСМ-Нафта» зацікавили Авакова пропозицією, від якої не можна відмовитися», - підтверджує цю версію журналіст Володимир Бойко.

Залишилося зауважити, що справа проти «БРСМ-Нафта», відкрита, зі слів самого Авакова, «за зверненням деяких нардепів», дуже вдало «підвернулася» главі МВС у той момент, коли він сам разом із «деяким» нардепом Пашинським з дня на день мав опинитися у центрі скандального викриття. А згодом змінилося керівництво в СБУ, відомстві, яке вело те саме розслідування проти Пашинського-Тищенка-Сакала.

Нагадаємо, що експерти неодноразово наголошували на необхідності відставки Авакова через його поведінку у справі «БРСМ-Нафта». Зокрема, як зазначав політолог Володимир Цибулько, «об'єктом пильної уваги Президента має стати міністр внутрішніх справ Аваков, через якого неодноразово постраждала репутація МВС, особливо в ситуації з нафтобазою, коли МВС діяло приблизно в тому ж ключі, що і російська влада в історії збитого «Боїнга».